MUNJE I GROMOVI

Stižu Dellovi pametni telefoni

22.04.2010 u 13:54

Bionic
Reading

Dell je najavio neke pametne telefone koje sprema, a o najzanimljivijim projektima su informacije, čini se, slučajno iscurile

Aero je službeno najavljen Dellov pametni telefon, prvi će se pojaviti u prodaji i zapravo je najmanje zanimljiv od tri uređaja o kojima ovaj tekst govori. Aero je najavljen za drugi kvartal ove godine. Dell je ovaj pametni telefon bazirao na Androidu 1.5 s ponekom dobrodošlom modifikacijom. Neke od njih su podrška za Flash pri pregledavanju internetskih sadržaja i aplikacija QuickOffice instalirana serijski. Dell kaže da će vjerojatno krajem godine Aero nadograditi operativnim sustavom Android 2.1, ali još uvijek nije jasno hoće li ga dobiti samo uređaji koji će tada stizati u prodaju, ili će se njime moći nadograditi i telefoni s verzijom 1.5.

Munje i gromovi su Dellova inspiracija za dva napredna pametna telefona koje bismo trebali vidjeti u trgovinama krajem godine. Thunder (Grom) je uređaj baziran na operativnom sustavu Android, opremljen OLED ekranom osjetljivim na dodir dijagonale 4,1 inča. Nije precizirano koji će procesor pokretati ovaj pametni telefon, ali se pretpostavlja da će to biti Snapdragon. Dell je najavio podršku za online video sadržaje prezentirane u Flashu kao i zasebnu aplikaciju za Hulu (američki video servis s televizijskim sadržajima koji se prikazuju samo unutar SAD-a). Googleov operativni sustav će biti zamaskiran Dellovim korisničkim sučeljem nazvanim Stage. Pristup je to vrlo sličan HTC-ovom Sensu, a navodno su i sučelja vrlo slična po izgledu i funkcionalnosti.

Dell Lightning (Munja) drugi je dio dvojca, ali je ovaj uređaj baziran na Microsoftovom operativnom sustavu Windows Phone 7. Za razliku od Thundera, Lightning će uz OLED zaslon osjetljiv na dodir imati i QWERTY tipkovnicu. Veličine zaslona zbog toga neće trpjeti (dijagonala od 4,1 inča) jer će tipkovnica klizati s donje strane uređaja. Dell je bio puno detaljniji sa specifikacijama ovog uređaja pa se zna da će ga pokretati Snapdragon takta 1 GHz, imat će 512 MB radne memorije i osam gigabajta memorije za pohranu proširive MicroSD karticama. Kamera ugrađena u telefon će imati razlučivosti pet megapiksela, a na popisu dodataka naći će se kompas, GPS prijamnik i radio prijamnik.