izgaranje svemirskog kamenja

Suze svetog Lovre možete gledati i kroz NASA-ine kamere

10.08.2018 u 15:19

Bionic
Reading

NASA će na američkom tlu postaviti 17 kamera posebno dizajniranih za promatranje kiše meteora. Neke od njih imat će vidno polje od horizonta do horizonta. No, znanstvenici ipak savjetuju da se i vlastitim očima uvjerite u moć i ljepotu svemira

Ovog vikenda očekuje nas kiša meteora, kod nas poznatija pod nazivom – Suze svetog Lovre. Riječ je o prirodnom fenomenu koji se javlja svake godine tijekom ljetnih mjeseci, a svoj vrhunac dostiže od 11. do 13. kolovoza. Uvjeti za promatranje, ako nas vremenske prilike posluže, bit će idealni, jer je Mjesec prazan i neće ometati vidljivost, piše Wired.

Ovaj fenomen znanstvenici nazivaju Perzeidima, a obični laici zvijezdama padalicama. Zapravo se radi o krhotinama kometa Swift-Tuttle koji svakog kolovoza k nama šalje svoje komadiće. Ta kamenja, meteoroidi dok su u svemiru, izgaraju prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu što ostavlja svjetlosni trag. Taj romantični prizor zapravo je obrambeni mehanizam našeg planeta. Nije li lijepo znati da nas majka priroda čuva od opasnosti svemira?

Otkud naziv Perzeidi?

Perzeidi su nazvani po sazvježđu Perzeja u kojemu se nalazi njihov radijant (točka na nebeskoj sferi iz koje se čini kao da se širi roj meteora). Kod nas poznati i po narodnom nazivu Suze svetog Lovre, aktivni su između 23. lipnja i 22. kolovoza, s maksimumom aktivnosti upravo ovoga vikenda.

No osim naših očiju, u noćno nebo gledat će i NASA-ine kamere, posebno smišljene za promatranje meteora.

Svake noći 17 kamera postavljenih diljem Američkih Sjedinjenih Država promatrat će fenomen. Svaka od njih nalazi se u cilindričnoj cijevi za zaštitu. Točne lokacije nisu poznate jer su jednom prilikom vandali uništili jednu od skupih kamera.

'Svaka vatrena kugla živi samo jednom', kaže Bill Cook, šef NASA-inog Ureda za meteorološki okoliš u Huntsvilleu u Alabami. Kad Perzeidi dosegnu svoj vrhunac, računalo će alarmirati kamere koje mogu vidjeti čak 100 milja u daljinu.

No kako će ih razlikovati od drugih svjetlosnih predmeta? Druge zvijezde i planeti se ne kreću, tako da će nestati u tami, avioni se kreću ali imaju treperavo svjetlo, kukci se kreću, ali ne u ravnoj liniji, sateliti se također kreću, ali polako. Na kraju, računalo eliminira sve osim meteora.

Ovaj vikend ćemo vidjeti samo jedan u minuti, što je prilično prosječno za Perzeide. No, zbog toga što je Mjesec prazan, a nebo tamno, kamere će moći uhvatiti čak i one meteore koji bi inače bili previše slabi da bi mogli vidjeti.

Suze svetog Lovre Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Unatoč tomu, nebom će proletjeti još mnogo meteora koje kamere neće moći uhvatiti. No broj onih koji se vide obično je proporcionalan nevidljivima pa će se svejedno moći procijeniti koliko nam ih je Swift-Tuttle poslao. Cook i njegovi suradnici poslat će informacije posadi svemirske letjelice, koji te informacije koriste, premda neprecizne, kako bi odlučili hoće li krenuti dalje i odmaknuti se od opasnih projektila.

Američki sustav kamera samo je dio cjelokupnog sustava – i druge će zemlje promatrati nebo te dijeliti podatke. Znanstvenici svake tri godine sastaju se kako bi razmijenili iskustva i savjete, razgovarali o novim idejama i napisali izvještaje. Prije dvije godine konferencija je održana u Nizozemskoj, a iduće godine bit u Slovačkoj.

Premda ne želi otkriti lokacije svih kamera, Cook je javnosti rekao za jednu dobro čuvanu kameru koja je, kao zvijezda na božićnom drvcu, smještena na vrh najviše zgrade instituta Pisgah Astronomical Research koji se nalazi u planinama u Sjevernoj Karolini. Zbog dobrog položaja, kamera ima pogled od horizonta do horizonta i ništa ju ne ometa.

Usprkos silnoj tehnologiji, NASA ipak savjetuje da odložite i zaboravite kamere te se vlastitim očima uvjerite u moć i ljepotu svemira.

Ako se odlučite za tu opciju Hrvatski astronomski savez organizira promatranja s nekoliko lokacija u Hrvatskoj.

Gdje su organizirana promatranja?

Daruvar

Datum i vrijeme: 12.08. – od 22:00 do 05:00

Mjesto: Petrov vrh

Organizator: Astronomsko društvo Kumova Slama

Đakovo

Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00

Mjesto: Đakovački Bajer

Organizator: Astronomsko društvo Orion

Čakovec

Datum i vrijeme: 11.08. – od 21:00

Mjesto: Mađerkin breg (gornje Međimurje)

Organizator: Astronomsko društvo Vega

Lošinj

Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00

Mjesto: Ridimutak Beach (Nerezine)

Organizator: Astronomsko društvo "Leo Brenner"

Petrova Gora

Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00 do 05:00

Mjesto: Plato u podnožju spomenika na Petrovoj gori

Organizator: Astronomsko društvo Beskraj

Sisak

Datum i vrijeme: 12.08. - od 23:30

Mjesto: kod Kazališta 21

Organizator: Prirodoslovno astronomsko društvo Sisak

Split

Datum i vrijeme: 12.08. – od 19:30

Mjesto: Zvjezdarnica na Mosoru

Organizator: Zvjezdano selo Mosor

Višnjan

Datum i vrijeme: 12.08. – od 21:00 do 23:00

Mjesto: Livada ispred Zvjezdarnice na Tićanu

Organizator: Astronomsko društvo Višnjan