velike najave

Stiže nam UberBoat, a Uber u Hrvatskoj želi imati 10 tisuća vozača

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 15.03.2017 06:21
  • Objavljeno 15.03.2017 u 06:21
Ron Khazzam (Uber)

Ron Khazzam (Uber)

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Uber će tijekom lipnja ili srpnja ove godine u Hrvatskoj predstaviti uslugu pomorskog prijevoza UberBoat, prvu takve vrste na svijetu te proširiti uslugu UberX na područje od Zadra do Dubrovnik

Usluga UberBoat će operirati iz luke u Divuljama pored Splita. Okupljat će čarter tvrtke koje imaju potrebne dozvole za prijevoz putnika i kapetane s odgovarajućim dozvolama. U ponudi će biti gliseri kapaciteta od četiri do 12 putnika, koje će biti moguće rezervirati i platiti aplikacijom na pametnom telefonu, slično kao UberX. Vožnja na relaciji Divulje - Hvar bi mogla koštati između 40 i 50 eura po putniku.

U Uberu se nadaju kako će time ne samo obuhvatiti dio postojećih 8,5 milijuna putnika, koliko ih godišnje prođe kroz Split, već i privući nove. Njegove su usluge u Hrvatskoj dosad koristili turisti iz 118 zemalja.

Prošle godine prevezli su 35 tisuća turista. Ove godine očekuju kako će taj broj biti tri puta veći. Uložili su nekoliko stotina tisuća kuna kako bi globalnu aplikaciju prilagodili Hrvatskoj tako da izdaje fiskalizirani račun e-poštom. 

Nakon nešto više od godine dana djelovanja Uber u Hrvatskoj ima 1.500 partnera-vozača i više od 85 tisuća korisnika koji ga koriste češće od jednom tjedno. Potencijal je višestruko veći. 

Kako je novinarima rekao Davor Tremac, glavni direktor Ubera za jugoistočnu Europu, uz odgovarajuću zakonsku regulativu broj vozača bi mogao dosegnuti i 10 tisuća tijekom iduće dvije do tri godine. Da bi to bilo moguće bit će potrebno promijeniti postojeće zakone.

Uber ima svoje predstavnike u radnoj podskupini Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koja radi na izmjenama zakona. Tremac je rekao kako su predložili liberalizaciju tržišta taksi usluga koja predviđa uvođenje nove kategorije - predugovoreni prijevoz - te snižavanje barijera potrebnih za stjecanje licence za pružanje taksi usluga.

'Naši partner-vozači izdaju fiskalne račune, plaćaju sve poreze i doprinose te tako pune državni proračun', rekao je Tremac.  'Siguran sam kako će vaše vlasti prepoznati potencijal digitalne ekonomije te prilagoditi regulativu u skladu sa smjernicama Europske unije', rekao je Rob Khazzam, glavni menadžer Ubera za srednju i istočnu Europu. 

Digitalna ekonomija trenutno čini pet posto bruto društvenog proizvoda EU i raste 12 posto godišnje.

Također, u Uberu planiraju s vremenom proširiti svoje usluge (X, Select, kombi) i na druge hrvatske gradove, ali i uvesti i nove usluge kao što je UberPool, platforma za dijeljenje vozila s drugima koja je već neko vrijeme uspješno u pogonu u Londonu i drugim gradovima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi