VEĆA NADOGRADNJA

Stigao novi Firefox, izgleda kao Chrome

30.04.2014 u 09:07

Bionic
Reading

Stigla nam je najveća nadogradnja Mozillinog preglednika od 2011. godine. Dobio je moderniji izgled i više mogućnosti prilagodbe vašim osobnim potrebama

Promjene su dio nastojanja nekad vrlo popularnog browsera da održi korak s konkurencijom, Internet Explorerom i Chromeom, i to nakon što je nedavno suosnivač Mozille Brendan Eich bio prisiljen odstupiti sa čelne pozicije zbog toga što je navukao gnjev javnosti na sebe podržavši zabranu homoseksualnih brakova.


Novi dizajn prvo je što ćete primijetiti. Posudili su nekoliko elemenata koje inače koristi Chrome - Firefox sad djeluje preglednije i manje natrpano, tabovi su zaobljeniji, a ikonica za meni je u obliku tri vodoravne crte.

Novi meni smješten je na gornjoj desnoj strani preglednika. Nudi brz pristup otvaranju funkcionalnostima kao što su otvaranje ovih prozora, spremanje stranice, printanje, povijest pretraživanja, tražilica, dodaci, otvaranja preko cijelog zaslona i tome slično. Možete ih premještati, dodavati i uklanjati po volji.

Stranica koju pregledavate sad je nešto istaknutija, dok su ostali tabovi više u pozadini. Nismo ga još stigli temeljito isprobati, no prvi je dojam kako je novi Firefox osjetno brži od prethodnog izdanja.

Ovako to izgleda u novom Firefoxu (klikni za uvećanje)


Sad možete označavati i spremati web stranice te upravljati tim oznakama, na jednom mjestu - kliknite na dugme pored zvjezdice pri vrhu preglednika kako bi pristupili tim alatima.

Novi Firefox olakšava i pristup navedenim alatima na drugim uređajima koje koristite, pomoću značajke Enhanced Firefox Sync.

Novo izdanje Firefoxa na hrvatskom preuzmite ovdje