'MORAMO BITI BOLJI'

Zbog homofobije odstupio prvi čovjek Mozille

04.04.2014 u 14:17

Bionic
Reading

Nakon vala kontroverzi koji se nadvio nad kompaniju proteklih nekoliko tjedana, Brendan Eich je odstupio s čelne pozicije nedugo nakon što je na nju i došao. Sve je počelo otkrićem da je Eich 2008. donirao sredstva za kampanju koja je podržavala zabranu homoseksualnih brakova

Eich je na čelnom mjestu Mozille inicijalno odbijao navode i kritike vezane uz donacije i političku umiješanost, a nakon izvještaja o napuštanju neki članova odbora te općenitog nezadovoljstva ljudi iz Mozille, Eich je izjavio kako mu je žao zbog cijele situacije i svih 'kojima je nanesena bol' njegovim akcijama.


To nije bilo dovoljno, jer je IT zajednica skočila na noge, a primjera radi vrijedi izdvojiti online dating adresu OkCupid, koja je svoje korisnike (a koji su pak surfali Firefox preglednikom) preusmjeravala na posebnu stranicu gdje se nalazilo pismo kojim se Eicha poziva na ostavku.

Prema Mozillinom službenom blogu, Eich je ipak odlučio napustiti kompaniju samostalno. 'Nismo se ponašali onako kako bi se očekivalo od nas. Nismo bili dovoljno brzi i komunicirali s ljudima nakon što je kontroverza započela. Žao nam je zbog toga. Moramo biti bolji', stoji u tekstu na službenom blogu kojeg je napisala Mitchell Baker, izvršna predsjedavajuća kompanije.

Dodala je kako nije donesena odluka tko će dalje voditi kompaniju, ali osnovni ciljevi ostaju identični - borba za otvoreni web.

'Iz svega ovoga ćemo izaći s obnovljenom razinom razumijevanja i poniznosti - naša velika, globalna i raznolika zajednica je ono što Mozillu čini posebnom, i ono što će nam pomoći ispuniti našu misiju. S vama smo jači', stoji u zaključku teksta.

Brendan Eich je inače poznat po stvaranju JavaScripta, a pomogao je i u osnivanju mozilla.org u 1998. godini. Kampanja vezana uz donošenje zabrane homoseksualnih brakova (Proposition 8), a koju je podržavao Eich, je od strane Vrhovnog suda proglašena neustavnom prošle godine.