PROSVJEDI U EGIPTU

Starim tehnologijama protiv komunikacijske blokade

31.01.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Suočeni s isključivanjem pristupa internetu te mobilnih mreža, Egipćani su se okrenuli starim tehnologijama koje im omogućavaju zaobilaženje zabrana egipatske vlade

Tehnologijama kao što faks uređaji i analogni modemi građani Egipta zaobilaze zabrane koje im je nametnuo režim. Naime, egipatski predsjednik odlučio prosvjednicima prekinuti linije komunikacija i tako im otežati međusobnu koordinaciju. U isto vrijeme bi prekinuo ulazak informacija u zemlju, čime bi građane uputio na medije pod svojom kontrolom te otežao stranim novinskim agencijama i građanima da šire informacije o događanjima u Egiptu van granica države.

Prva prepreka na koju je naišla ova zabrana jest nemogućnost potpunog gašenja interneta zbog poslovanja stranih tvrtki i egipatske burze. Iz tog razloga je operater Noor ostavljen online, pa građani koji pristupaju internetom preko njega skidaju lozinke s bežičnog pristupa njihovim routerima da se na njih mogu spojiti susjedi i svi ostali koji se nalaze u njihovoj blizini.

U dijelovima zemlje gdje je pristup internetu prekinut neki su korisnici uvidjeli da se mogu spajati na njega starim analognim modemima. Tamo gdje nisu otvoreni modemski ulazi, internetski aktivisti koji se nazivaju We Re-Build potiču Egipćane da zovu međunarodne brojeve za pristup internetu. Nekoliko davatelja usluga pristupa internetu u SAD-u, Švedskoj, Francuskoj i Španjolskoj otvorilo je modemske ulaze za pozive iz Egipta. Da bi olakšali pristup preko tih ulaza, odriču se svih naknada za međunarodnu vezu, što bi Egipćanima koji ih koriste trebalo bitno smanjiti troškove poziva.

Na lokacijama gdje ima puno faks uređaja, internetski aktivisti odlučili su ih iskoristiti za širenje informacija, pa stranice iz Wikileaksa koje se tiču Egipta šalju na fakseve da bi ih prosvjednici mogli čitati i dobiti nove informacije za prisiljavanje predsjednika Mubaraka na ostavku.

Glavninu informacija građani i aktivisti s lica mjesta prenose preko društvene mreže Twitter. Kratki tweetovi zahtijevaju malo internetskog prometa i vrlo su jednostavni za pisanje, a svi koji govore o događajima u Egiptu nose hashove #jan25 i #egypt.

www.noor.net