EUROPSKA POMOĆ

Srce sa 90 tisuća eura vrijednim grafičkim procesorima

29.01.2013 u 17:09

Bionic
Reading

Srce je iz pretpristupnog programa EU-a dobilo 76 tisuća eura, dok je ostatak osiguralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

U Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu održano je završno predstavljanje rezultata projekta 'Osiguranje grafičkih procesora kao resursa u području naprednog računarstva'.

Kroz projekt su nabavljeni grafički procesori – GPU računalni čvorovi, vrijedni 89.298,95 eura (oko 675 tisuća kuna) te integrirani u postojeću Hrvatsku nacionalnu grid infrastrukturu (CRO NGI).

Projekt je financirala Europska unija sa 75.904,11 eura (oko 576 tisuća kuna) iz pretpristupnog programa IPA IIIC Regionalna konkurentnost, nacionalni udio u visini 13.394,84 eura osiguralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a proveo ga Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu - Srce.

Cilj ovog projekta je, istaknuli su iz Srca, doprinijeti rastu i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i hrvatskog gospodarstva osiguranjem potrebne infrastrukture u području naprednog računarstva. Takva infrastruktura od interesa je poduzećima koja svoje djelovanje i razvoj temelje na znanju i primjeni najnovijih tehnologija.

Projekt je namijenjen proširenju Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (engl. Croatian National Grid infrastructure, CRO NGI) čiji je koordinator Srce.

U okviru ovog projekta pripremljena je i trodnevna korisnička radionica o programiranju na grafičkim procesorima, koja će se održati u Srcu od 30. siječnja do 1. veljače. Radionica će se prema potrebi ponavljati i u idućem razdoblju.