POVIJEST SVEMIRSKIH ISTRAŽIVANJA

Sotheby's na aukciji nudi vrpce od kojih je napravljen 'zlatni disk' s Voyagera

01.08.2023 u 08:59

Bionic
Reading

Davne 1977. u svemir su krenule sonde Voyager 1 i 2, a na njima su možda najzanimljiviji predmeti bili zlatni diskovi zamišljeni kao 'razglednica' namijenjena eventualnim inteligentnim bićima s drugih planeta. Tih 27 glazbenih djela i 22 minute različitih zvukova trebali su predstaviti svu ljepotu života na Zemlji, i nadu čovječanstva da negdje u svemiru postoje slična bića.

Aukcijska kuća Sotheby's sada je na prodaju ponudila vrpce čiji je inicijator bio astronomski superstar Carl Sagan, a od kojih je prije pedesetak godina sastavljena spomenuta ploča. Prijave za aukciju završile su 27. srpnja, a očekuje se postizanje cijene između 400 i 600 tisuća dolara.

Sonde Voyager danas se nalaze otprilike 19 milijardi kilometara od Zemlje, i svakim danom sve su dalje. Istodobno, sadržaj naše zajedničke zvučne razglednice izvanzemaljcima (koja sadrži i upute za reprodukciju) možete imati kod kuće, uz volju za spomenutim troškom. Vrpce su bile vlasništvo Carla Sagana (1934-1996) i njegove supruge Ann Druyan, koji su dali veliki doprinos sadržaju i razvoju ploče.

Sadržaj ploče je raznolik. Među spomenutih 27 glazbenih brojeva nalaze se među ostalim djela Beethovena, pjesme Chucka Berryja, napjevi plemena Navajo, indijska glazba... Među zvukovima prirode je i ljudski glas s pozdravnim riječima izgovorenim na 59 jezika, uključujući i one koje je snimio tadašnji glavni tajnik UN-a Kurt Waldheim. Uz uređaj za reprodukciju, na ploči je i karta svemira s obilježenom lokacijom Zemlje, fotografije života na našem planetu, pozdrav

'Birajući među bezbrojnim zvukovima života, Carl i ja i naše kolege željeli smo od Zlatne ploče napraviti posvetu ljepoti življenja na Zemlji. Nadali smo se da ćemo njome obuhvatiti bogatstvo i raznolikost naeg svijeta, napisala je Ann Druyan - inače producentica ploče - u objavi Sotheby'sa. Proizvedeno je samo osam primjeraka ploče, uključujući i dva koji još lete svemirom.

Sotheby's u opisu vrpci kaže da je audio kvaliteta snimaka izvanredna, prva vrpca traje nešto više od 51 minute, a druga oko sat vremena. Zanimljivo, u nekim člancima objavljenim nakon što je aukcija krenula smatra se da će to što su vrpce pripadale Saganu i Ann Druyan - oni su suautori slavne dokumentarne serije 'Kosmos' - biti veći mamac od izvorne namjene.