IMA VLASTITI DRAM

Sonyjev novi senzor za mobilne kamerice diže stvari na novu razinu

11.02.2017 u 08:32

Bionic
Reading

Već godinu-dvije čini se kako su mobilne kamerice dosegle svoj vrhunac. Istini za volju, noviteti (kako optika, tako i senzori) i dalje stižu, no pomaci u rezultatima koje postižu sve su teže uočljivi. Sony ipak ima nešto za reći po tom pitanju. Radi li novi senzor kako je opisano, potrošači će moći uživati u potpuno novoj razini snimanja foto i video materijala mobilnim uređajima

Sony je otkrio troslojni BSI CMOS senzor za pametne telefone, koji zahvaljujući modernoj tehnologiji integrira vlastitu DRAM memoriju u sebi. Tvrtka je odlučila iskoristiti činjenicu da je riječ o vrlo brzoj memoriji te da ona može drastično ubrzati učitavanje podataka sa senzora. DRAM je u ovom slučaju smješten između BSI strukture piksela (iznad) i el.krugova koji se nalaze ispod, a služe za obradu signala sa senzora.

Za ovaj senzor Sony govori da može snimiti vrtoglavih 19,3 milijuna piksela u 1/120 sekunde. Na taj način moguće je snimati super slow-motion video uratke (do 1.000 sličica u sekundi) čak i pri razlučivosti od 1.920 puta 1.080 piksela. To je otprilike osam puta brže od konvencionalnih proizvoda, navodi Sony. Istovremeno sirova brzina učitavanja praktički uklanja izobličenja poznata kao rolling shutter.

Sami senzor je razlučivosti 21,2 megapiksela i može snimati 4K video materijal pri 60fps. Za sada Sony ne otkriva koji pametni telefoni će prvi integrirati njihovo novo rješenje, no po svoj prilici neće se trebati čekati predugo.

Sonyjev novi CMOS senzor Autor: Sony

Više: Sony