NOVI IZVOR FINANCIRANJA

Solinske pametne klupe traže 400 tisuća eura

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 28.02.2017 11:38
  • Objavljeno 28.02.2017 u 11:38
Ivana Šoljan, Ivan Mrvoš, Ivana Gažić i Urmas Peiker

Ivana Šoljan, Ivan Mrvoš, Ivana Gažić i Urmas Peiker

Izvor: Funderbeam SEE / Autor: Funderbeam SEE

Pokrenuta je prva hrvatska kampanja na platformi za prikupljanje kapitala i trgovanje udjelima Funderbeam SEE. Solinski tehnološki startup Include, proizvođač pametnih klupa,na njoj će pokušati skupiti do 400 tisuća eura za razvoj poslovanja

'Nakon što smo dvije godine financirali poslovanje isključivo prodajom klupa, vrijeme je za korak dalje. Smatram da smo dosadašnjim rezultatima pokazali kako je proizvod prepoznat na tržištu te da imamo kvalitetan tim mladih ljudi koji su zajedničkim snagama sposobni od ove priče napraviti ozbiljan biznis', istaknuo je Ivan Mrvoš, 21-godišnji osnivač i direktor Includea.

Include je utemeljen 2014. godine. Trenutno zapošljava 15 mladih, uglavnom lokalnih stručnjaka. Tijekom prošle godine prodali su 132 klupe u devet zemalja, a do kraja ove namjeravaju se proširiti na nova tržišta i prodaju povećati na gotovo 700 klupa. Osim u Hrvatskoj, pametne klupe postavljene su i u BiH, Austriji, Njemačkoj Švicarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švedskoj, ali i u SAD-u te Australiji.

Ivan Mrvoš i njegova pametna klupa

Ivan Mrvoš i njegova pametna klupa

Izvor: Include / Autor: Include

'Naša pametna klupa trenutno je jedan od najnaprednijih i najkompleksniji proizvoda na tržištu kada su u pitanju uređaji iz domene interneta stvari. Energija u potpunosti dolazi iz solarnih modula, omogućeno je žično i bežično punjenje uređaja, besplatan pristup internetu, noćno svjetlo i hlađenje sjedala u ljetnim danima.

Kupci također imaju pristup našoj platformi putem koje imaju uvid u rad svojih klupa, lokaciju, alarme i očitanja sa senzora poput kvalitete zraka ili broja korisnika, a uskoro će biti moguća i daljinska nadogradnja sustava', dodao je Mrvoš.

Funderbeam je globalna platforma na kojoj startup kompanije mogu prikupljati sredstva, a ulagatelji nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima zahvaljujući sustavu temeljenom na tehnologiji blockchain. Među ulagačima u Funderbeama je i osnivač Skypea Jaan Tallinn.

Osnovan u rujnu 2016., Funderbeam South-East Europe društvo je sa sjedištem u Zagrebu u kojem Zagrebačka burza ima 20-postotni udio. Podupire ga Europska banka za obnovu i razvoj kroz njihov Shareholders Special Fund.

'U ovoj će fazi Funderbeam SEE biti usmjeren prema kompanijama iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a u budućnosti je planirano poslovanje Funderbeam SEE-a proširiti na širu regiju. No, od početka će pristup tržištu imati ulagatelji iz cijelog svijeta', objasnio je Urmas Peiker, jedan od osnivača Funderbeama.

Predstavljanje platforme Funderbeam SEE

Predstavljanje platforme Funderbeam SEE

Izvor: Funderbeam SEE / Autor: Funderbeam SEE

'Osnivanjem Funderbeam SEE-a s partnerima iz Estonije htjeli smo omogućiti mladim kompanijama u ranim fazama njihovog rada pristup potrebnom kapitalu kroz skupno financiranje. Vrijeme za ulaganje u takve kompanije idealno je obzirom na povijesno niske kamatne stope. Takve kompanije bit će nositelji gospodarstva u godinama koje dolaze i zato je od izuzetne važnosti zadržati ih u okruženju u kojem su nastale te im omogućiti pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj', rekla je prilikom pokretanja kampanje Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze.

Svaka kompanija na Funderbeamu mora imati vodećeg ulagatelja, koji može doći iz samog startupa ili biti iskusni pojedinac koji dobro poznaje branšu i ima određenu sliku o investicijskom potencijalu kompanije, a koji i sam ulaže u tvrtku. Za Include to će biti Ivana Šoljan, suosnivačica Huba385.

Kompanija koja odluči prikupiti kapital na ovaj način imat će logističku podršku Funderbeamovog tima, koji će obaviti provjere identiteta ulagatelja, ekspertize vodećih ulagatelja, kao i spremnost startupova za komunikaciju sa širokom bazom ulagatelja. Podrška će se protegnuti tijekom svih faza financiranja.

Pametna klupa tvrtke Include

Pametna klupa tvrtke Include

Izvor: Include / Autor: Include

Funderbeam SEE koristit će Funderbeamov poslovni model, koji za potrebe financiranja investiranja utemeljuje tzv. SPV (Special Purpose Veichle) sa sjedištem u Estoniji, koji predstavlja jedinog vlasnika kompanije i nastupa ispred svih ulagatelja. Razlog su niski troškovi i izostanak birokratskih barijera, a startupovi time nemaju desetine ili stotine ulagatelja s kojima razgovaraju već samo jednog. SPV ima dva člana uprave - vodećeg ulagatelja i jednog predstavnika Funderbeama.

Minimalno ulaganje za pojedinačnog malog ulagatelja u kompaniju iznosi 100 eura. Otvaranje investicijskog profila za ulagatelje je besplatno. Trgovanje ne uključuje posrednike, brokere i slično, već sam ulagatelj indicira svoju namjeru trgovanja udjelima.

Bez obzira odlučite li se na investiranje, status ulagatelja omogućuje informiranje o više od 180 tisuća kompanija iz cijelog svijeta te korištenje Funderbeamovih analitičkih alata za uvid u poslovanje, kretanje cijena udjela, kao i usporedbu s konkurentskim kompanijama u branši.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!