NAJBOLJIMA POKLONI

Snimite kišu meteora i pošaljite nam fotke

meteor Perzeid

meteor Perzeid

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

Ovih večeri na ljetnom nebu iznad nas odvija se jedan od najljepših prirodnih vatrometa – kiša meteora poznatih kao Perzeidi ili suze sv. Lovre

Brojne zvjezdarnice širom Hrvatske organiziraju promatranja, a vrhunac spektakla ove je godine najbolje pratiti dva dana – u noći s nedjelje na ponedjeljak i u noći s ponedjeljka na utorak.

Budući da je u cijeloj Hrvatskoj prilično vedro, a Mjesec je malen, vidi mu se samo tanak srp, uvjeti su odlični za sve one koji bi se htjeli okušati u amaterskoj astronomskoj fotografiji. U idealnim okolnostima u jednom se satu može vidjeti i do 60 meteora na sat.

Svoje fotografije možete poslati u inbox tportalovog facebook profila, a mi ćemo ih objaviti na našem portalu. Autori tri najbolje fotografije osvojit će prigodne poklone tportala.

Kako snimiti meteore?

Prije svega važno je potražiti neko mjesto izvan grada i naselja kako bi se izbjeglo svjetlosno zagađenje. Potom na nebu nađite mjesto iz kojega meteori prividno stižu. Ono se zove radiant, a za Perzeide je to zviježđe Perzeja. Na grafici astronomskog društva dolje desno možete vidjeti gdje će se nalaziti radiant ovih dana. Najbolje razdoblje za snimanje je iza ponoći. Postavite fotoaparat na stativ i usmjerite prema radiantu. Odaberite najširi mogući kut snimanja i visok ISO od 1600 ili čak 3200. Odaberite dugu ekspoziciju između pet i 30 sekundi, ali ne i dužu jer bi sjaj zvijezda, odnosno neba mogao nadjačati sjaj manjih meteora. Ako na fotoaparatu imate opciju da uključite intervalometar, odnosno da vam snima jednu sliku za drugom, odaberite je i nadajte se da ćete uhvatiti neki od meteora. Ako ne, uporno stišćite dugme za okidanje (s odgodom okidanja kako biste izbjegli vibracije) sve dok ne budete sigurni da ste uhvatili barem nekoliko lijepih bljeskova.

Hrvatski astronomski savez

Hrvatski astronomski savez

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski astronomski savez

Kliknite za uvećanje

Naravno, važno je prepoznati i isključiti tragove zrakoplova i satelita. Zrakoplovi su obično označeni s više svjetala i na fotografiji ostavljaju jednoličan trag. Sjaj meteora se javlja u jednom trenutku, jača i potom se gasi. Ponekad ima i jasno oblikovanu 'glavu', a nerijetko svijetli u boji. Najljepši prizori za snimanje nastaju kada se meteor prilikom izgaranja raspadne u nekoliko dijelova koji nastave svijetliti, odnosno kada nastane tzv. vatrena lopta.

Na kraju više lijepih fotografija možete u Photoshopu ili nekom drugom programu spojiti u jednu krasnu kombiniranu kao slojeve, odnosno layere.

Poznati hrvatski astronom Korado Korelvić iz zvjezdarnice Višnjan kaže da je najbolju poznatu fotografiju iz naše zemlje 13.08.1994. godine s Prvića snimio astronom amater Drago Sirovica.

'Njegova fotografija objavljena je na naslovnici astronomskog časopisa WGN i obišla je svijet', rekao je Korlević naglasivši da će se Perzeidi večeras gledati i iz zvjezdarnice Višnjan. Prije toga, s početkom u 21 sat, posjetitelji će moći gledati Mjesec i Saturn.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!