KAD NEMA STRUJE

SMS-om napunite bateriju mobitela

14.03.2013 u 09:51

Bionic
Reading

Korisnici mobilnih telefona u Africi gotovo jednak iznos novca troše na račun za mobitel kao i na račun za njegovo punjenje. U mjestima gdje je opskrba električnom energijom nepouzdana, obično punjenje mobitela može biti veoma skupo

Većina ljudi ne razmišlja pretjerano o punjenju mobilnih telefona. Kad se baterija isprazni, jednostavno posegnu za punjačem ili podatkovnim kabelom i priključe ga na izvor električne energije.

No vlasnici mobilnih telefona u Africi, gdje je opskrba električnom energijom nepouzdana, moraju se snalaziti na drugačije načine. Često moraju skupo platiti mogućnost punjenja mobitela u nekoj trgovini ili na mjestu za punjenje. Ali to bi se moglo uskoro promijeniti.

Kako piše New Scientist, londonska tvrtka Buffalo Grid osmislila je prijenosne stanice za punjenje mobitela koje pokreće solarna energija.

Ono što je posebno zanimljivo je način plaćanja za punjenje mobilnog telefona.

Kupac priključi svoj mobilni telefon na stanicu i pošalje SMS poruku na broj naveden na prijenosnoj stanici za punjenje. Nakon što stanica zaprimi poruku, ona aktivira priključak i počinje puniti mobilni telefon.

Svaka poruka osigurava sat i pol punjenja uređaja, a istovremeno može puniti do deset mobilnih telefona.

S obzirom na to da u, primjerice, Ugandi punjenje mobilnog telefona klasičnim putem može stajati i do 500 ugandskih šilinga (oko 1,11 kuna), a prosječan radnik zaradi tek 2000 ugandskih šilinga (oko 5 kuna) dnevno, punjenje SMS porukom koja stoji tek 110 ugandskih šilinga (oko 25 lipa) velika je ušteda.

Pogotovo kada se tome doda činjenica da većina stanovnika Ugande i Kenije zbog velikih udaljenosti mobilni telefon koristi i za m-bankarstvo, odnosno praćenje cijena poljoprivrednih proizvoda na burzama. Tako njima napunjena baterija na mobitelu može značiti primanje plaće za taj dan ili zaradu na prodaji pšenice.

Buffalo Grid nada se da će ovakav sustav punjenja proširiti po Africi, a prva sljedeća destinacija im je Sierra Leone gdje otkupljivači kave već plaćaju uzgajivačima putem mobitela.