EKOLOGIJA

'Smrdljiva' struja iz Microsofta

20.11.2012 u 10:49

Bionic
Reading

Microsoft želi jednim potezom stvoriti energetski neovisne podatkovne centre i smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, a sirovinu za proizvodnju pronašli su na veoma smrdljivom mjestu

Microsoft je odlučio uložiti 5,5 milijuna dolara (325 milijuna kuna) u istraživanje i razvoj proizvodnje struje iz biološkog otpada.

Naime, u Microsoftu su svjesni kako su veliki podatkovni centri gutači električne energije te kako je sve veći broj ljudi ovisan o tim podatkovnim centrima.

Ovisnost o električnoj energiji pak centre čini ranjivima u slučajevima jakih vremenskih nepogoda ili kvara na mreži.

Upravo zbog toga, Microsoft želi stvoriti podatkovne centre koji će biti energetski neovisni od komercijalne električne mreže.

A za tu misiju okrenuli su se pomalo neobičnom izvoru energije - kanalizaciji. Točnije, fokusirali su se na pročistače.

Kako je objavljeno na Microsoftovom Global Foundations Service blogu, plan im je izgraditi podatkovne centre uz pogone za pročišćavanje otpadnih voda i uz pomoć bioplina koji nastaje tijekom pročišćavanja, stvarati električnu energiju.

'Skupljanjem i iskorištavanjem bioplina na mjestu njegova nastanka, moći ćemo značajno smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, a istovremeno proizvesti pozitivne učinke', zapisao je stariji istraživač Sean James

Za testiranje cijelog projekta odabran je pročistač u Cheyenneu, u saveznoj državi Wyoming zbog, kako ističu, činjenice da ta savezna država troši mnogo fosilnih goriva za proizvodnju električne energije.

Podatkovni centar koji će tamo nastati za potrebe istraživanja i cijela tehnologija pretvaranja bioplina u električnu energiju, nakon završetka projekta, bit će darovani Sveučilištu u Wyomingu i gradu Cheyenneu.