TROJICA IZ MARIBORA

Slovenci razvili opasni virus, istražuje ih FBI

22.07.2010 u 13:55

Bionic
Reading

Trojica mladića iz Maribora pod istragom su američkog FBI-a zbog izrade jednog od najopasnijih računalnih virusa koji su koristili za provaljivanje u bankovne račune

Kako javlja slovensko Delo, tri mladića iz Maribora, mlađa od 25 godina, autori su virusa koji su koristili za provaljivanje u račune banaka i drugih institucija. Mladići su trenutno pod istragom američke agencije FBI, koja je svoje istražitelje poslala u Maribor.

Istraga je još u početnom stadiju, pa su mnogi detalji iz slučaja nepoznati, primjerice o kojem se virusu radi. Spominje se samo da je riječ o izuzetno opasnom virusu kojim su bila zaražena računala četrdesetak banaka te nekih vrlo uspješnih poduzeća.

Slovenski mediji neslužbeno doznaju da su se hakeri, inače bivši studenti Fakulteta za računalstvo, udružili s hakerskom skupinom Mariposa koja je otprije poznata po sumnjivim radnjama (Mariposa je ujedno i naziv za jednu od najvećih botnet mreža, kojom su hakeri kontrolirali na stotine tisuća računala zombija širom svijeta), a čiji su čelnici uhićeni u Španjolskoj početkom ožujka.