ZAVRŠEN #STARTUPZG

Skijaškom startupu 15 tisuća kuna za razvoj aplikacije

18.06.2018 u 15:10

Bionic
Reading

Dvodnevno natjecanje inovativnih poduzetničkih ideja i projekata #startupZG održano je u organizaciji ZIP-a po drugi puta. Sudjelovalo je ukupno 18 timova, a u finalu se našao i maturant

Natjecanje #startupZG održano je uz podršku Grada Zagreba kao glavnog partnera u prostorima novoosnovanog Algebra LAB-a, čiji je Zagrebački inkubator poduzetništva sada dio.

Timovima su mentorsku podršku pružali Petra Stojanov (voditeljica programa edukacije, ZIP), Ivo Špigel (osnivač ZIP-a), Leo Mršić (direktor Algebra LAB-a), Vanja Šebek (voditelj preddiplomskog studija digitalnog marketinga na Visokom učilištu Algebra), Hrvoje Jerković (predavač u istraživačkom centru Algebra LAB-a) i Tihana Marelja (voditeljica operacija Algebra LAB-a).

Ovako je bilo na natjecanju #startupZG Izvor: ZIP / Autor: ZIP

Nakon trominutnih predstavljanja svih projekata pobjedu je odnio projekt Snow Buddy (Nikola Škarica, Karlo Knežević i Tin Jurković) čiji je cilj mobilnom aplikacijom spojiti skijaške instruktore s onima koji trebaju njihove usluge. Poslovni model temelji se na izgradnji zajednice koja će omogućiti dijeljenje znanja i skijaških vještina te monetizaciji kroz usku suradnju sa skijalištima, instruktorima i školama skijanja.

Među finalistima i - maturant

'Iako su projekti dolazili iz vrlo različitih područja i bili su u vrlo različitim stupnjevima razvoja i dovršenosti, zajednička su im bili energija, motivacija i entuzijazam. Brusili su svoje poslovne ideje, pripremali i prilagođavali završne prezentacije i razvijali projekte uz stručnu pomoć nas mentora.Vidjelo se da su mnogi timovi u samo dva dana napravili jako veliki pomak, a posebno to vrijedi za pobjednički tim', istaknuo je Špigel, jedan od osnivača ZIP-a.

'Najveća vrijednost ovakvih događanja jest što nude ljudima priliku da u vrlo koncentriranom vremenu od samo dan i pol prijeđu cijeli put od poslovne ideje do njezina plasmana pred potencijalne investitore. Fascinantno je vidjeti da na ovakva natjecanja dolaze i studenti i srednjoškolci koji vrlo ozbiljno razmišljaju o poslovanju, imaju registrirana društva s ograničenom odgovornošću i realizirane prve promete na poslovnom računu.

Jedan sudionik bio je maturant koji je nakon predstavljanja poslovne ideje u nedjelju išao kući kako bi se spremio za maturu u ponedjeljak. Iako mlad, ravnopravno je razgovarao o poslovnim problemima s ljudima koji su u branši već dvadeset godina', rekla je Maja Brkljačić, voditeljica razvoja poslovanja Algebra LAB-a.

'Želja nam je što više ovakvih inspirativnih i kvalitetnih timova i pojedinaca uključiti najesen u novu generaciju našeg inkubatorskog programa u Algebra LAB-u, jer taj će program polaznicima programa pružiti i poslovnu, ali i stručnu tehničku podršku iz područja digitalnih tehnologija, kako bi svoje poslovne ideje uspješno i realizirali', dodala je Brkljačić.

15.000 kuna za prvu verziju proizvoda

Pobjednički tim nagrađen je novčanom nagradom u iznosu od 15.000 kuna koja će pomoći u finalizaciji izrade prve verzije proizvoda. Kako je žiri među preostalim timovima također prepoznao velik broj obećavajućih projekata, s njima su ostvareni kontakti i bit će im ponuđena pomoć te preporučeno uključivanje u jesenski program inkubacije Algebra LAB-a.

U finalu su se također našli:

  • MeetMe (aplikacija za upoznavanje ljudi sa sličnim ili istim interesima)
  • InFood (aplikacija za promociju hrvatskih OPG-ova)
  • TeacherToGo/TEGO (povezivanje instruktora i nastavnika s osobama koje žele steći ili usavršiti neka znanja)
  • BeeOtics (prirodni dodaci koji obnavljaju razinu dobrih bakterija kod pčela, inače ugroženih utjecajem poljoprivrednih sredstava)
  • 4REAL (društvena mreža koja, kako kažu autori, želi vratiti društvenost vratiti u stvarni svijet)
  • Skok (aplikacija koja označava tekst po pravilima brzog čitanja)
  • SmartStop (pametna tramvajska ili autobusna stanica)
  • Mundus (pametna društvena igra koja je spoj klasičnih društvenih igara i modernih tehnologija)
  • WeBoard (online platforma za kolaboraciju u timu u realnom vremenu te online predavanja)
  • Pin-a-Gym (platforma za rezerviranje termina na sportskim terenima)
  • GiftBoon (stranica preko koje klijenti mogu prodavati svoje poklon-kartice u digitalnom obliku)
  • Trivia Conquest (edukativna i zabavna igra, kombinacija kviza i rizika)
  • My2Minutes (web platforma koja osobama koje traže posao omogućava da se predstave kroz video životopise, a tvrtkama da kroz video prikažu kako to izgleda raditi kod njih)
  • CafeHub (digitalna platforma koja freelancerima pomaže pronaći idealne lokacije za rad)
  • IG+ (kvartovski dućani s pretplatom koja zamjenjuje maržu)
  • WorldFoodBox (kutija puna okusa iz cijeloga svijeta)
  • FloorNap (web aplikacija koja posreduje između iznajmljivača i turista).