potential bci

Sjećate li se mladih Istrijana koji mislima žele pokretati stvari? Opet imaju pune ruke posla

27.06.2020 u 14:09

Bionic
Reading

Student Kristijan Lucijetić i njegovi kolege okupljeni u startupu Potential BCI istražuju tehnologiju koja im omogućava da pokreću stvari pomoću misli. Upravo rade na projektu e-sporta, a njihovi su ciljevi daleko veći

Možda ste i vi već čuli za neurotehnologe iz Istre, mladu ekipu koja mislima pomiče stvari na ekranu računala. Tportal je već pisao o njima ove zime, kad su prikazali prve rezultate svog rada na prediktivnom sustavu za analizu moždanih aktivnosti. Vodila ih je ideja da će izraditi softver, a možda i razviti novu EEG kapu koja će signale moždanih aktivnosti provoditi u definirane naredbe računalu. Stvar se u međuvremenu opako zahuktala.

Mislima pokretati stvari oko sebe, to doista zvuči kao znanstvena fantastika. No baš time bavi se ekipa iz startupa Potential BCI, a tehnologija kojom se pritom koriste zove se sučelje mozga i računala ili, kraće, BCI.

Ova tehnologija podrazumijeva očitavanje moždane aktivnosti pomoću elektroda na tjemenu i interpretaciju dobivenog signala kao naredbu vanjskom svijetu, tumači Kristijan Lucijetić, pokretač startupa. Ova se tehnologija trenutno najviše primjenjuje u medicini i znanstvenim krugovima, no njene su mogućnosti daleko šire.

Upotrebom tehnologije BCI mogu se naprimjer poboljšati koncentracija i fokusiranje na probleme. Ona pomaže pri učenju i prilagođavanju radnom okruženju, ali i sportašima, klasičnima ili sudionicima e-sport natjecanja, nabraja Lucijetić.

Ni tu nije kraj mogućnostima spomenute tehnologije. Ona omogućava nov, intuitivni način interakcije s okolinom, od upravljanja pametnim domom i daljnjim razvojem hands-free tehnologije do pomoći osobama s invaliditetom.

Kristijan Lucijetić predstavlja potencijale startupa Potential BCI Izvor: Društvene mreže / Autor: Potential BCI

Ekipi studenata iz startupa Potential BCI kristalno je jasno da ova tehnologija može imati široku primjenu u svakodnevnom životu. Tako su i došli na ideju o unificiranoj programskoj platformi za prikupljanje, obradu i interpretaciju moždanih aktivnosti. Ta bi platforma zahvaljujući jednostavnim i intuitivnim alatima omogućila upotrebu i razvoj vlastitih rješenja svima, pa i onima koji se baš i ne razumiju u neurotehnologiju.

Oni žele povezati istraživače, razvojne inženjere i krajnje korisnike kako bi stvorili ekosustav suradnje i razmjene znanja kao plodno tlo za rast tehnologije BCI i njeno uključivanje u svakodnevni život. Idu korak po korak i na dobrom su putu.

Lucijetić ovih dana ima pune ruke posla. Početkom mjeseca, nakon šestomjesečnog rada, uspješno je predstavio mogućnosti svog startupa na demo danu inkubatora SPOCK, a sad završava diplomski rad te će ga ovih dana predati na svom Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Potential BCI je na inkubatoru oduševio platformom za razvoj aplikacija za komercijalnu neurotehnologiju. Kako bi dokazali funkcionalnost platforme i demonstrirali osnovne mogućnosti svoje tehnologije, ekipa iz Potentiala razvila je dvije aplikacije, kompatibilne s uređajima OpenBCI i Emotiv.

Riječ je o BCI-jem upravljanoj Googleovoj open source igri Dino Jump, a predstavili su i Slide flow, aplikaciju koja omogućava promjenu slajdova ili pomicanje gore ili dolje kroz internetske stranice u pregledniku. I sve to mislima.

SPOCK Demo Day 4. generacije, na kojem je uspješno sudjelovao i Potential BCI Izvor: Društvene mreže / Autor: SPOCK @FER

No njihov cilj nisu aplikacije; oni žele pokazati lakoću s kojom se aplikacije mogu razvijati na njihovoj platformi Potential BCI.

Lucijetića zanima dizajn medicinskih konstrukcija i istraživački rad koji spaja strojarstvo i medicinu. S Aldom Ferlattijem, studentom diplomskog studija Fakulteta informatike u Puli, temelje budućim projektima postavio je na lanjskom Brainhacku u Zagrebu. Potom su okupili ekipu koja je razvila igru što se igra samo mislima ili mimikom lica.

Ferlatti je svoje sposobnosti softverskog razvoja te metoda strojnog i dubinskog učenja razvio na nizu natjecanja i radionica pa je, logično, preuzeo ulogu voditelja razvoja proizvoda.

Lucijetić i Ferlatti svoj su tim pojačali s dvoje vrlo motiviranih članova. Ivana Mance, studentica diplomskog studija Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ima iskustva u području nenadziranog strojnog učenja za prepoznavanje anomalija u velikim skupinama podataka, raspodijeljenu obradu podataka te primjene metoda raspoznavanja uzoraka.

Frano Rajič je pak na FER-u naučio raditi s mikrokontrolerima i ugradbenim sustavima te ulazi u sfere umjetne inteligencije i dubokog učenja, a pokrenuo je, vodio i organizirao niz događanja i udruga: STEM Games, Smartup, ICM, Acervatio...

Tehnologija BCI naglo se razvija i postepeno uvodi u svakodnevni život. Koriste je profesionalni sportaši, pomaže koncentraciji, a u posljednje dvije godine na tržištu su postali dostupni uređaji koji kontroliraju pametne televizore, proteze šake...

Aldo Ferlatti, Toni Vitasović i Kristijan Lucijetić na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Toni je sad na doktorskom studiju u Njemačkoj pa je startup pojačan s dva nova člana Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Komercijalnu tehnologiju BCI treba što prije standardizirati i to je segment u kojem Potential BCI vidi svoju priliku. Njihova usluga trebala bi omogućiti korisnicima pristup novim aplikacijama i uređajima s jednog mjesta, a sve bi bilo popraćeno edukativnim sadržajima o komercijalnoj neurotehnologiji.

Oni znaju što hoće i kako će to postići. Imaju i strateški plan za sljedeće tri godine, od projekata vezanih uz e-sportove do automatizacije pametnih kuća. Inovativne usluge za e-sportove razvijaju unutar programa Inno Jumpstarter Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Potential BCI prepoznat je kao jedan od 120 najinovativnijih timova u Europi, a svoj projekt razvijaju kao jedan od 24 tima za razvoj inovacija u zdravstvu, EIT Health Jumpstarter.