JOŠ ĆEMO ČEKATI

Šef Xboxa upozorava: nestašica konzola nastavit će se i iduće godine

04.10.2021 u 14:43

Bionic
Reading

Na opće razočaranje gejmera koji su pokušali nabaviti novi Xbox, Phill Spencer je rekao ono što je većina mislila - nestašica čipova utječe na sve i zbilja je pitanje kad će ona uopće prestati

Microsoftov voditelj Xboxa Phil Spencer rekao je da će njihove konzole imati smanjenu dostupnost i u idućoj 2022. godini. U nedavnom intervjuu objavljenom u The Wrapu kojeg je proslijedio Video Games Chronicle, Spencer je otvoreno priznao da će se problemi sa dostupnošću konzola nastaviti u idućoj godini i to zbog komplikacija sa sustavom dostave uzrokovanim manjkom čipova.

'Mislim da se situacija ne može samo objasniti problemom sa čipovima' komentirao je Spencer. 'Kad razmislim o tome koliko zapravo posla ima u proizvodnji jedne konzole i dostavi te konzole na tržišta koja imaju veliku potražnju - postoji nekoliko etapa koje su problematične. Taj problem će, nažalost, trajati mjesecima - bar do kraja ove i početka iduće godine'.

Globalna nestašica čipovoa utječe na tržište već 18 mjeseci - proizvođači automobila smanjili su broj proizvedenih vozila, grafičke kartice je praktički nemoguće kupiti, a konzole poput PlayStationa 5 i Xboxa Series X susreću se sa privremenm nestašicama.

Spencer nije jedini koji predviđa nastavak problema na tržištu čipova. Proizvođač TSMC početkom je godine napomenuo da će nestašica trajati minimalno do 2022. Prošlog je tjedna proizvođač grafičkih kartica Nvidia najavila da će ograničenja trajati 'velikom većinom' 2022.