računalni kriminal

Nakon novog niza online prevara u Hrvatskoj policija upozorava: Ne plaćajte unaprijed, nego po preuzimanju

25.01.2023 u 10:39

Bionic
Reading

Pošto su građani sve više izloženi računalnim prijevarama nakon što su naručenu robu plaćali putem internetskih aplikacija, a nikad je nisu dobili, iz policije su ih u srijedu pozvali da račune ne plaćaju preko aplikacija, već kod isporuke robe te da ne ustupaju osobne podatke

"Oprez pri kupnji putem interneta", poručili su u zadarskoj policiji koja provodi kriminalističko istraživanje nakon što je dvoje građana prevareno kada su na jednoj društvenoj mreži pokušali kupiti mobitele, a naposljetku su ostali i bez mobitela i bez nekoliko stotina eura.

Tako je 35-godišnjakinja na društvenoj mreži pronašla oglas za povoljnu kupnju mobitela te je s nepoznatom osobom dogovorila kupnju.

Pri 'dogovaranju' o načinu uplate, bez prethodne provjere ustupila je osobne podatke virtualnom prodavaču tako da je broj svoje bankovne kartice unijela u poslani link, da bi potom taj prevarant s njenog računa podigao 490 eura.

Na lažni internetski oglas o povoljnoj prodaji mobitela nepoznatoj ženi javio se i 35-godišnji muškarac te joj na bankovni račun uplatio 200 eura, a mobitel također nikada nije dobio.

Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i razne prijevare, građane iz policije opetovano savjetuju da ne plaćaju račune putem internetskih aplikacija, već kod isporuke robe, te ne ustupaju svoje osobne podatke, posebno broj bankovne i PIN kartice.

Pozivaju ih da koriste dovoljno jake lozinke te na različitim internetskim stranicama i društvenim mrežama ne koriste iste lozinke, ali i da dobro razmisle kakve podatke i sadržaje dijele putem društvenih mreža.

Preporučuju im i da online plaćanja obavljaju samo preko sigurnih internetskih stranica, kao i da policiji uvijek prijave svaku sumnju na pokušaj prijevare, pa i kada nisu postali žrtvom.