ENERGIČNI KORAK

Šećimo i punimo mobilne uređaje

12.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Moderni mobilni uređaji troše velike količine energije kako bismo uvijek bili dostupni i povezani s drugima, pa je sve veći problem osigurati im tu energiju

Pametni telefoni, tableti i drugi mobilni uređaji kojima smo svakodnevno okruženi imaju nezgodnu tendenciju pražnjenja baterije baš u onim trenucima kada nam je baterija najvažnija. Stoga ne iznenađuje što mnogi rade na različitim načinima kako osigurati jeftinu energiju kojom bi se tijekom dana mogle nadopuniti baterije uređaja.

Posljednji u nizu je prototip uložaka za cipele koji prikupljaju energiju tijekom hoda i pretvaraju u struju kojom je moguće napuniti bateriju mobilnog uređaja.

SolePower trenutno je u fazi prikupljanja početnog kapitala putem Kickstartera. Predviđenih 50 tisuća dolara (281 tisuću kuna) iskoristili bi za pokretanje masovne proizvodnje koja bi, ukoliko ostvare cilj, mogla krenuti 2014. godine.

Prema predstavljenom konceptu, SolePower namijenjen je prvenstveno ljudima koji mnogo vremena provode u prirodi i u pokretu te tako stvaraju energiju, a istovremeno nemaju gdje napuniti svoj mobilni uređaj.

Samo korištenje trebalo bi biti veoma jednostavno. Korisnik umetne uloške SolePower u svoje cipele, provuče žicu do baterije koju može pričvrstiti na cipele ili za traku oko gležnja i može krenuti.

Nakon otprilike četiri do osam kilometara, baterija bi trebala biti dovoljno napunjena da u potpunosti oživi pametni telefon koji je ostao bez struje.

Ulošci i baterija trebali bi biti otporni na vodu, tako da ni šetnja po kiši neće ugroziti punjenje baterije, a navodno 'podnose' do 170 kilograma težine, što bi moglo i one malo krupnije natjerati na kretanje.

Ako uspiju skupiti početni kapital, SolePower mogli bi pronaći svoje kupce i među onim pojedincima koji žele smršavjeti. Jer, postoji li bolji motiv za hodanje od činjenice da ćete potrošiti koju kaloriju i istovremeno napuniti pametni telefon?