MOBILNI NOVITETI

Samsung je predstavio nove smartfone: Ovo su Galaxy Note 10 i njegov veći brat

07.08.2019 u 22:03

Bionic
Reading

Korejski proizvođač u New Yorku je predstavio najnoviju i najmoćniju iteraciju flagshipa Samsung Galaxy Note

I to smo dočekali – Samsung je konačno službeno predstavio novog člana Galaxy serije 'za šmekere' – phableta Galaxy Note10. Premijski telefon prvi put je službeno predstavljen nakon uvoda kojeg je održao izvršni direktor Samsugovog mobilnog odjela.

'Od samog početka Note je sinonim za najbolju tehnologiju i značajke, a moderni korisnici su to prepoznali i koriste ga kako bi povećali svoju produktivnost i kreativnost. Bez obzira na to rješavaju li veliki projekt za posao, snimaju ili uređuju videozapise ili igraju omiljene igre, svaki element Galaxy Note10 pametnog telefona dizajniran je na način da pruži više, brže i bolje.', istaknuo je DJ Koh, predsjednik i izvršni direktor Odjela za IT i mobilne komunikacije tvrtke Samsung Electronics.

Prava zvijerka

Kao što smo i pretpostavili, centralni fokus ovog Unpackeda bio je dramatično poboljšani Note10 koji, kao što je Samsung i dao naslutiti, dolazi sa jačim značajkama, luksuznijim i većim ekranom te naravno – povećanom baterijom namjenjenom za uređaje velikih ekrana. Kad smo već kod ekrana, Samsung je obećao i obistinilo se: predstavljena su dva uređaja dijagonale 6.3 (Note10) i 6.8 inča (Note10+). Oba uređaja dolaze sa vrlo popularnim sustavom za očitavanje otiska prsta smještenog ispod samog ekrana.

  • +9
Samsung Galaxy Note 10 prezentacija Izvor: Društvene mreže / Autor: Samsung

Centralni fokus, pored samog uređaja koji ima jedan od najvećih ekrana među Android smartfonima predstavlja i nova priložena digitalna olovka S Pen koja u najnovijoj verziji koristi detekciju pokreta kako bi uređaju dodala komande gestikulacijom. Podsjetimo, prošlogodišnji S Pen je samo imao značajku daljinske kontrole uređaja, što znači da je ovogodišnji model definitivni korak prema naprijed. Ovogodišnji ima i poboljšano prebacivanje pisanog teksta u tiskani, što je uvijek dobrodošla stvar ako radite super brze bilješke ili jednostavno niste preveliki fan vlastitog rukopisa. Na razočaranje svih audiofila, Note10 ne dolazi sa 3.5 milimetarskim ulazom.

Moćne kamere

Što se značajki kamerica tiče, tu je prednja koju se može koristiti za selfije i otključavanje uređaja te stražnjim sustavom koji dolazi sa tri objektiva. Ovogodišnji Note dolazi i sa svojim arsenalom alata za fotografiju koji pomoću umjetne inteligencije, citiramo, 'pružaju snimanje najboljih portreta i panorama do sad'. Oba telefona imaju vrlo slični - objektiv dvostrukog promjera optičke leće, širokokutni objektiv osjetljivosti 16 megapiksela, telefoto objektiv od 12 megapiksela i frontalnu kamericu od 10 megapiksela. Jedina razlika je DepthVision kamera na Noteu10+.

Ono što Note 10 uvodi u igru je poboljšan softver koji značajke portretne fotografije i digitalne obrade prebacuje i u sferu videa - uključujući bokeh efekt. Kamera Notea10+ također može vršiti 3D skeniranje objekata.

Galaxy Note10 slike uređaja Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

Tehnološke značajke

Što se memorije tiče, manji Note ima 8 GB RAM-a, dok veći ima 12 GB. Zapremnina im je 256 GB kod Notea10, odnosno 256 ili 512 GB kod Plusa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Samsung

Što se baterije tiče, ona ima kapacitet 3500 mAh, odnosno 4300 mAh na Noteu 10+ te podržava brzo punjenje do 45 W i bežično punjenje 2.0.

A cijena? U SAD-u ćemo za Note10 morati izdvojiti 949 dolara, a za 10 Plus 1099 dolara. Oba uređaja imat će i 5G verziju za koju ćemo morati izdvojiti malo više. Što se točnog datuma izlaska i dostupnih boja tiče, Galaxy Note10 dolazi 23. kolovoza i bit će dostupan u Aura sjajnoj, Aura rozoj i Aura crnoj boji, dok će Galaxy Note10+ biti dostupan u Aura sjajnoj, Aura bijeloj i Aura crnoj boji.