GEMIUS ISTRAŽIO

Samsung je kralj u Srbiji, Apple kod nas

02.10.2013 u 20:08

Bionic
Reading

Južnokorejski div postojano jača svoju poziciju na nizu tržišta srednje i istočne Europe, a na nekima je već nadmoćan u odnosu na Apple, pokazuju rezultati Gemiusovog istraživanja

Podaci su pristigli iz svih zemalja te regije u kojima Gemius mjeri promet na web siteovima - Bjelorusije, Bugarske, Češke, Estonije, Hrvatske, Mađarske, Litve, Latvije, Moldavije, Poljske, Srbije, Slovenije, Slovačke i Ukrajine. Vezani su uz kolovoz 2012. i 2013. godine.

Na svim je tim tržištima Samsung zabilježio povećanje mobilnog prometa online. Čak štoviše, korisnici interneta iz Bjelorusije, Litve i Srbije najčešće surfaju na pametnim telefonima i tabletima tog proizvođača. U Gemiusu očekuju kako bi Samsung uskoro mogao ugroziti i Appleovu poziciju u Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Apple je u odnosu na lanjski kolovoz ojačao poziciju na tržištima Ukrajine i Moldavije, a još je najpopularniji u Češkoj, Estoniji i Latviji te kod nas, iako polako uzmiče pred Korejcima.

U Hrvatskoj je omjer iOS-a i Androida 39 naspram 28 posto. U Srbiji je 19:32 posto, Mađarskoj 35:32 posto, a Češkoj 35:29 posto. Najviše ljubitelja Applea je u Moldaviji (54 posto), dok Android najbolje stoji u Litvi (39 posto)

'Podaci iz srednje i istočne Europe odražavaju trendove prodaje smartphonea na globalnoj razini. Uređaji pogonjeni Androidom jačaju svoju poziciju u odnosu na one koji vrte iOS, koji su na otprilike istoj razini već nekoliko godina', kaže Gemiusov stručnjak za online tržište Lauris Lietavietis.

Prema njegovoj procjeni, Samsungova jeftinija rješenja u srednjem cjenovnom razredu imaju veći prodajni potencijal i snažno utječu na njegov tržišni udio. Očekuje i porast udjela drugih proizvođača koji nude jeftinije uređaje na Androidu.

Više informacije potražite na www.rankingcee.com