MASOVNA PROIZVODNJA

Samsung će investirati (još) gotovo četiri milijarde u OLED

16.02.2015 u 07:29

Bionic
Reading

Kako bi kompenzirali lošiju prodaju pametnih telefona, u Samsungu posljednjih mjeseci traže alternativne izvore zarade. Osim čipova, jedan od njih bi itekako mogao biti proizvodnja OLED ekrana, u koji kompanija planira uložiti 3,6 milijardi američkih dolara, prenosi Reuters

Investicija bi se rasporedila između 2015. i 2017. godine, a vezana je uz novu proizvodnu liniju za srednje i male OLED ekrane za potrošačku elektroniku poput tableta i pametnih telefona. Glasnogovornik Samsung Display odjela nije pružio nikakve dodatne detalje.

Analitičari navode kako će nova linija vjerojatno uključivati i zakrivljene ekrane poput onog na Samsungovom modelu Note Edge, a zahvaljujući takvim inovacijama i dostupnosti ekrana mogli bi ugrabiti i pažnju drugih proizvođača mobilnih uređaja. Time bi se mogla osigurati dodatna sredstva za poslovanje u budućnosti, jer se čini kako pametni telefoni neće probijati nove granice u prihodima.


Pored ekrana, Samsung u posljednje vrijeme sve više investira u proizvodnju čipova, koja bi se mogla pokazati ključnom u godinama koje slijede. Štoviše, čini se kako je upravo Samsung jedna od kompanija koja je odustala od korištenja tuđih čipova u svojim uređajima, no tu glasinu za sada treba uzeti sa zrnom soli.