FUTURIZAM

Kako će se tehnologija razvijati u narednih pet godina? Evo što prognoziraju u IBM-u

07.10.2020 u 12:58

Bionic
Reading

Redovno godišnje zavirivanje u budućnost istraživačkog odjela Velikog Plavog fokusirano je na otkrivanje novih materijala i upravljanje plinovima u Zemljinoj atmosferi

Istraživački odjel tvrtke IBM redovno jednom godišnje objavljuje publikaciju 5 u 5, u sklopu koje iznosi predviđanja kako će sve tehnologije promijeniti naše živote u narednih pet godina.

Tako su, recimo, prije osam godina prognozirali kako će računala moći vidjeti, čuti, namirisati, okusiti i osjetiti i ono što je ljudskim osjetilima skriveno. Koliko su u tome bili u pravu? Procijenite sami.

Što se ove godine tiče, u IBM-u smatraju kako je potrebno upogoniti tehnologije ne bi li se ubrzao proces otkrivanja rješenja za svjetske probleme, a mi ljudi se mogli pozabaviti skupinom sistemskih izazova u područjima kao što su politika, ekonomski trendovi, društvene odluke i prirodne znanosti.

Pritom kao ključnu ističu konvergenciju novih tehnologija, među kojima su umjetna inteligencija i kvantno računarstvo, dok kao područje na kojem vide prilike za veće korake naprijed izdvajaju dizajn i stvaranje novih materijala.

Otprilike je potrebno desetak godina i između 10 i 100 milijuna američkih dolara za otkrivanje jednog novog materijala sa specifičnim svojstvima. IBM-ov cilj je smanjiti broj potrebnih godina i sredstava za 90 posto.

Pogledajmo što donosi pet ovogodišnjih IBM-ovih predviđanjavezanih uz napredak tehnologije u narednih pet godina:

1) Moći ćemo učinkovitije skupljati ugljik-dioksid iz atmosfere i pretvarati ga u nešto korisno.

2) Replicirat ćemo sposobnost prirode da pretvori dušik u atmosferi u gnojivo bogato nitratima, hraneći svijet koji raste uz istovremeno smanjenje utjecaja gnojiva na okoliš.

3) Otkrit ćemo nove materijale za sigurnije i ekološki pogodnije baterije sposobne podržati obnovljivu energetsku mrežu i održiviji transport.

4) Unaprijedit ćemo proizvodnju materijala što će omogućiti proizvođačima poluvodiča poboljšavanje održivosti svojih proizvoda.

5) U sljedećih pet godina U IBM-u žele pomoći u stvaranja tretmana za pomoć liječnicima i radnicima u prvoj liniji borbe protiv novih, po život opasnih virusa u većim razmjerima nego što je to trenutno moguće.