Mihail Pavlovič Matvejev

SAD za informacije o ovom ruskom hakeru daje čak 10 milijuna dolara

17.05.2023 u 14:05

Bionic
Reading

Američko ministarstvo obrane objavilo je da će nagraditi s do čak 10 milijuna dolara informaciju koja dovede do uhićenja ruskog hakera imena Mihail Pavlovič Matvejev

Ministarstvo financija SAD-a kaznilo je Mihaila Pavloviča Matvejeva zbog pokretanja niza kibernetičkih napada ransomwareom na američku policiju, tvrtke i kritičnu infrastrukturu. Rečeno je da su američki okružni sudovi okruga New Jersey i Columbia podignuli optužnice protiv hakera, a ministarstvo vanjskih poslova SAD-a raspisalo je nagradu od 10 milijuna dolara za informacije koje dovedu do njegovog uhićenja ili osude.

U svojoj izjavi, ministarstvo financija žestoko je napalo Rusiju, nazvavši tu zemlju ‘utočištem za hakere i druge zlonamjernike koji se koriste ransomwareom i sličnim hakerskim alatima. Navode da su Hive, LockBit i Babuk varijante ransomwarea povezane s Rusijom, a u čijem je razvoju i implementaciji pomogao upravo Matvejev, te da su odgovorni za gubitak milijuna dolara. Hive je, kako se navodi, ciljao više od 1500 žrtava u preko 80 zemalja. Mete su uključivale bolnice, školske okruge, financijske tvrtke i drugu kritičnu infrastrukturu.

  • +2
Mihail Pavlovič Matvejev Izvor: Licencirane fotografije / Autor: FBI

‘Sjedinjene Države neće tolerirati napade ransomwareom na naše ljude i naše institucije’, rekao je podtajnik ministarstva financija za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson. ‘Akteri ransomwarea kao što je Matvejev odgovarat će za svoje zločine, a mi ćemo nastaviti koristiti sva dostupna ovlaštenja i alate za obranu od cyber prijetnji’, dodao je.

Kao rezultat sankcija, Matvejevu je blokirana sva imovina i udjeli u imovini u Sjedinjenim Državama. Jednako tako, svatko tko se uključi u određene transakcije s Matvejevom može se suočiti sa sankcijama američkog ministarstva financija, stoji u objavi.

Mihail Pavlovič Matvejev dobio je svoje mjesto i na FBI-jevim stranicama najtraženijih zločinaca svijeta.