NETKO VAS GLEDA

SAD nastavlja špijunirati Europljane

10.01.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Europski parlament upozorava kako je nužno donijeti čvršću politiku prema računarstvu u oblaku, ali i omogućiti 'sigurne luke' za podatke

Američka vlada dala si je za pravo da, potpuno legalno, potajno špijunira Europljane.

Novo izvješće Europskog parlamenta upozorilo je da je SAD krajem 2012. produljio važenje zakona kojim može nadgledati podatke stranaca spremljene u 'oblacima' američkih tvrtki.

U prijevodu, sve što je spremljeno na serverima Googlea, Facebooka, Microsofta ili bilo koje druge tvrtke sa sjedištem u SAD-u podliježe tom zakonu.

Odredba o nadzoru, koja je dio Zakona o stranom nadzoru i prikupljanju podataka 'predstavlja mnogo veći rizik za suverenost europskih podataka od bilo kojeg zakona o kojem razmišljaju europski zakonodavci' ističe se u nedavno objavljenom izvještaju 'Borba protiv cyber kriminala i zaštita privatnosti u oblaku'

Ona ne samo da omogućava američkim špijunima pristup privatnim podacima stranaca, već otvara mogućnost legalnog nadziranja novinara, aktivista i političara koji imaju bilo kakve veze s američkim interesima.

Doslovno omogućava SAD-u 'konstantno nadziranje običnih zakonitih demokratskih političkih aktivnosti'.

Iako Europska unija trenutačno nema odgovor na američke zakone i odredbe, činjenica je da će se ovim problemom morati pozabaviti, i to uskoro.

Izvješće ističe kako je nužno ojačati princip 'sigurne luke', koji bi omogućio korisnicima da, bez straha da će im netko neovlašteno kopati po podacima, mogu pohranjivati te podatke u 'oblak'.

Usto, dodaje se kako EU treba 'čvrstu politiku prema autonomnosti kapaciteta pohrane u računarstvu u oblaku', jer ovo nije prvi put da američke tajne službe kopaju po podacima Europljana.

Dovoljno je prisjetiti se omraženog zakona PATRIOT, koji je prvi omogućio pristup podacima u 'oblaku' iako su se oni nalazili na području Europe.