ISPROBALI SMO

S Galaxyjem Tabom S zaboravit ćete na knjige i novine

16.08.2014 u 11:47

Bionic
Reading

Novi Samsungov tablet izrazito je lagan i ugodan za dugotrajno korištenje, s prvoklasnim zaslonom i iznenađujuće izdržljivom baterijom

U skladu sa svojom strategijom - koju prilično dobro opisuje poslovica 'I ćorava koka nabode zrno' - Samsung je od početka godine izbacio više od deset novih modela tableta. Jedan od njih je i Tab S, koji je došao u dva izdanja: sa zaslonom dijagonale 8,4 i 10,5 inča.

U ruke mi je dospio manji model bijele boje, s podrškom za wi-fi i LTE, 16 GB ugrađene memorije, tri GB RAM-a, procesorom Exynos 5 Octa i baterijom kapaciteta 4900 mAh.

Riječ je o uređaju primarno namijenjenom korištenju u uspravnom položaju, o čemu svjedoči smještaj dugmadi za upravljanje, zvučnika i utora. Gotovo sve je s desne strane (dugme za uključivanje/isključivanje/zaključavanje, regulacija tona, IR blaster, utori za mikro SD i SIM, tim redom). S donje strane su ulaz za slušalice i mikro USB te jedan od zvučnika. Drugi je na vrhu.


Straga ćete, uz kameru i senzor za mjerenje otkucaja srca, uz desni rub pronaći i dva okrugla dugmeta, koja služe za pričvršćivanje futrola koje Samsung nudi kao dodatnu opremu.

Što se izgleda tiče, to je S5 koji je pao u kotao sa čarobnim napitkom kad je bio mali. Ista plastična pozadina s rupicama, zaobljeni kutovi i dugme Home (koje služi i kao čitač prsta)... Sa serijom Galaxy stvari stoje tako - vidjeli ste jednog od njih, šanse su da ćete lako prepoznati njegovu braću i sestre.

No, Tab S ima prednosti koje ga svrstavaju među kandidate za najbolji tablet ove godine.

Najjači adut svakako je zaslon WQXGA Super AMOLED, dijagonale 21,3 centimetra, razlučivosti 2560 puta 1600 piksela (360 ppi). Krase ga izvrstan kontrast, visok stupanj jasnoće i više nego solidna vidljivost na otvorenom. Potonje mi je bilo naročito bitno jer sam ga intenzivno koristio tijekom godišnjeg za čitanje besplatnih novina i časopisa online, koji dolaze u paketu s ovim uređajem.

U Samsungu su naročito hvalili RGB senzor koji boje na zaslonu prilagođava okolišu. Ne mogu reći da sam primijetio veliku razliku.

Kako je izrazito tanak (tanji od iPad Aira i iPad minija, za dlaku deblji od Xperije Z2) i lagan (294 grama), ugodan je i praktičan za držanje. Proveo sam sate listajući novine i pregledavajući zapise na YouTubeu, a da sam jedva osjetio da ga držim u ruci. Većina knjiga koje sam čitao u zadnje vrijeme bile su teže od njega.

Ima dvije kamere: stražnju s osam megapiksela i LED bljeskalicom, prednju s dva megapiksela. Kao i S5 Mini, dao je fotografije bolje od očekivanih, iako su pri lošijem osvjetljenju bile zrnatije nego što je bio slučaj kod pametnog telefona.

Baterija mi je priredila ugodno iznenađenje: stoički je izdržala gotovo 12 sati surfanja, jutujbanja i fejsbučenja, i to bez ćudljivog ponašanja kakvo sam zamijetio kod S5 Mini. Napunila se za nešto manje od četiri i pol sata.

Što se performansi tiče, nemam se na što požaliti - sve što sam zatražio od njega, obavio je brzo i pouzdano, bez rušenja i smrzavanja. Posebno bih istakao funkcioniranje wi-fija i LTE-a, koje je bilo natprosječno dobro. Vrtio je Android 4.4.2 s lakoćom. Nešto problema bilo je sa značajkom Multi Window, ali su bili tako mali da su jedva vrijedni spomena. S takvim specifikacijama, doduše, manje nisam ni očekivao.

Tab S dolazi s hrpom besplatnog softvera i promotivnih pretplata, pa svakako zavirite u Galaxy Gifts. Potencijalno zanimljivom učinila mi se i značajka koja omogućuje stvaranje više odvojenih korisničkih računa, što bi moglo biti korisno za, primjerice, obiteljsko korištenje.

Tab S ne izgleda tako prokleto dobro kao Xperia Z2, ali je svejedno dokaz da strategija mic-po-mic poboljšavanja može dovesti do vrhunskog proizvoda. Svestran i kvalitetan, poslužit će izvrsno za mnogo toga, naročito kad je multimedija u pitanju. No zavoljet ćete ga začas ako volite puno čitati online i na računalu.


Galaxy Tab S - specifikacije

Dimenzije: 212,8 puta 125,6 puta 6,6 mm
Težina: 294 grama
Zaslon: 8,4 inča (21,3 centimetra) WQXGA Super AMOLED, 2560 puta 1600 piksela (360 ppi)
Stražnja kamera: osam megapiksela, video FHD 1920 x 1080 piksela @ 30fps
Prednja kamera: 2,1 megapiksel
Procesor: Exynos 5 Octa (dva četverojezgrena procesora, aktivni naizmjence, 1,9 + 1,3 GHz)
RAM: 3 GB
Ugrađena memorija: 16 GB (proširivo do 128 GB, mikro SD)
Baterija: 4900 mAh
Povezivost: wi-fi (izravni), LTE, Bluetooth 4.0, ANT+
Operativni sustav: Android 4.4.2 Kitkat
Ostalo:
čitač otiska prsta
RGB senzor
Boje: bijela i brončano smeđa
Cijena: oko 3500 kuna (preporučena)