NOVO IZVJEŠĆE

Skinuli Apple s trona: Huawei ponovno na vrhu ljestvice na kineskom tržištu mobitela

07.02.2024 u 14:42

Bionic
Reading

Kineski tehnološki div Huawei Technologies ponovo je zauzeo prvo mjesto na domaćem tržištu mobitela u prvim tjednima 2024. godine, svrgnuvši s trona američki Apple, prema izvješću Counterpointa

Prodaju je potaknuo Huaweijev telefon Mate 60 Pro 5G, plasiran na tržište u prošlom kolovozu, a kompanija se mogla osloniti i na odanost kineskih potrošača, zaključili su u Counterpointu.

Huawei se tako vratio na vrh ljestvice prvi put otkada ga je SAD u svibnju 2019. uvrstio na 'crnu listu', tvrdeći da njegovi proizvodi predstavljaju potencijalnu prijetnju za nacionalnu sigurnost budući da bi ga Peking mogao koristiti za špijunažu. Kompanija opovrgava te tvrdnje. Apple mu je još uvijek žestoka konkurencija u Kini, kao i tvrtke poput Xiaomija, Viva i Oppoa.

Prodaja vrhunskih mobilnih telefona u Kini porasla je prošle godine unatoč usporavanju na globalnom tržištu, ističu u Counterpointu. Apple je predvodio u prvoj polovini godine, ali potražnja je oslabila u četvrtom kvartalu i Huawei ga je nadmašio.

Prošli tjedan američki tehnološki div izvijestio je da mu se u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca prihod u 'velikoj Kini', koja obuhvaća i Hong Kong, Macau i Tajvan, smanjio približno 13 posto. Kako bi privukao kineske kupce, Apple je uoči kineske Nove godine ponudio popuste od 800 juana (113 dolara).