ZA PETOGODIŠNJAKE!

Robot s Harvarda najmlađe uči programiranju

19.04.2016 u 15:03

Bionic
Reading

Sveučilište u Harvardu želi se pobrinuti da i oni najmlađi diljem svijeta počnu učiti kako 'strojevi razmišljaju'. Institut Wyss na tom sveučilištu stoga je razvio robota Root, koji jednostavnim radnjama i upravljanjem na 'prirodan' način uči djecu kako programirati

'U ovom trenutku programiranje se uči za računalnom tipkovnicom. To je apstraktan proces koji nema veze sa stvarnim svijetom. Robot Root donosi kod u život na vrlo zabavan i privlačan način. Djeca bez imalo iskustva s kodiranjem mogu naučiti programirati robota u svega nekoliko minuta', rekao je Raphael Cherney s instituta Wyss.

Robot Root se programira preko sučelja za tablet nazvanog Square, a sami robot je opremljen brojnim senzorima i površinom osjetljivom na dodir. U njega se može smjestiti i marker za crtanje po magnetiziranoj ploči, a upravo zahvaljujući tome najmlađi mogu dobiti gratifikaciju.

Hardver robota ostaje identičan uz svu svestranost - i može pratiti najmlađe sve do koledža. Sučelje je dovoljno sofisticirano da se njime mogu služiti svi, ovisno o potrebama. Na višim razinama Root olakšava tranziciju na naprednije koncepte programiranja.

Tim koji stoji iza razvoja robota sad traži partnere pomoću kojih će robota Root uvesti u što više učionica. U slučaju uspjeha, mogli bi se razviti i posebni programi obrazovanja.