TEŠKA VREMENA

Rezovi u Meti srezali i proizvode: Ništa od pametnog sata, a evo što je još zapelo

15.11.2022 u 08:55

Bionic
Reading

Kompanija je nakon vala otkaza odlučila preusmjeriti resurse u odjele koje smatra najvažnijima

Meta će uskoro prestati s razvojem pametnih zaslona, kao i pametnog sata, piše Reuters. Kompanijini direktori navodno su zaposlenicima nakon vala otkaza rekli da će firma prestati s razvojem Portala. Meta ga je, podsjetimo, prodavala kupcima koji su taj uređaj zavoljeli tijekom pandemije. Doduše, promijenila je strategiju u lipnju, kad ih je umjesto njima počela prodavati kompanijama.

Information izvještava da je Portal na svom vrhuncu zauzimao jedan posto globalnog tržišta u 2021. Lov za potrošačkim segmentom vjerojatno se više nije isplatilo pa je kompanija stoga odlučila da će prestati s razvojem i prodajom uređaja. Glavi tehnološki direktor Andrew Bosworth navodno je reporterima tijekom sastanka rekao: 'Razvoj i proboj na tržište trajali su predugo i sad imamo puno veće i važnije investicije u poduzetnički segment - vjerujem da je ovo pogrešan način investiranja vremena i novca.'

Meta do danas nije objavila svoje rješenje za pametne satove, no čini se da na kraju ni neće (osim ako se ne predomisle). Bosworth je rekao da tim za razvoj pametnih satova sad radi na naočalama za proširenu stvarnost te da pola Metinog tima Reality Labs radi na projektima za proširenu stvarnost.

Direktori su otkrili i da 54 posto onih koji su dobili otkaze radi na poslovnim pozicijama, a druga polovica bili su tehnolozi. Svi timovi u organizaciji pretrpjeli su neku vrstu reza, a otkaze su dobili i oni koji su imali visoku razinu performansi (unatoč 'obećanju' Marka Zuckerberga). Meta je spojila odjel za video i zvučne pozive s ostalim timovima koji razvijaju softver za dopisivanje, a teške inženjerske izazove razvija potpuno nov odjel.

  • +11
Mark Zuckerberg Izvor: Profimedia / Autor: Kevin Dietsch / Getty images / Profimedia

Reutersovo izvješće ne spominje jesu li direktori razgovarali o povlačenju trenutno dostupnih Portala s tržišta te hoće li firma prestati prodavati ih. Također se nije ništa reklo o prestanku podrške za trenutne uređaje, no pretpostavljamo da će odgovori uskoro stići.