POTPISAN UGOVOR

Razmjena studenata Zagrebačkog sveučilišta i UCLA

20.06.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Kaliforniji Los Angeles (UCLA) potpisali su danas rektori dvaju sveučilišta Aleksa Bjeliš i Gene Block, a riječ je o krovnom sporazumu nakon kojega će slijediti i konkretni dogovori o suradnji, prije svega na razmjeni studenata, rečeno je danas u Rektoratu zagrebačkog Sveučilišta prilikom svečanosti potpisivanja sporazuma

Suradnju dviju institucija inicirao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović prilikom prošlogodišnjeg posjeta Los Angelesu kad se sastao i s predstavnicima Sveučilišta u Kaliforniji koji su izrazili želju za jačim vezama i formaliziranjem suradnje na institucionalnoj razini, kazao je rektor Bjeliš navodeći kako su i na zagrebačkom Sveučilištu počašćeni suradnjom s UCLA, jednim od najboljih američkih sveučilišta.

Bjeliš je naveo kako je današnji krovni sporazum polazni dokument za razvoj konkretnijih oblika suradnje - od zajedničkog rada na istraživačkim projektima i organiziranjem videokonferencija i drugih zajedničkih skupova do razmjene studenata.

'Tu suradnju očekujemo s velikim nadama, očekivanjima i šansama', kazao je Bjeliš dodajući da i jedna skupina studenata u SAD-u studira hrvatski jezik i druge sadržaje pa bi dio studija mogli provesti u Hrvatskoj, u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku te u Grožnjanu.

Rektor UCLA Gene Block također je izrazio uvjerenost da će današnji sporazum ojačati veze između dvaju sveučilišta dodajući kako su možda udaljeni kilometrima, ali ne i kada je riječ o zajedničkoj suradnji.

Na zajedničkom sastanku, koji je prethodio svečanosti potpisivanja, bili su i predstavnici Sveučilišta UCLA Randal Johnson i Gail Kligman, prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu dr. Ksenija Turković te počasni doktor zagrebačkog Sveučilišta Branko Lustig (ADU), kao i predstavnici Filozofskog fakulteta, Akademije dramskih umjetnosti i Fakulteta političkih znanosti.

Zagrebačko Sveučilište dosad je ostvarilo suradnju s desetak američkih sveučilišta i nekoliko kanadskih.

Budući da je nakon potpisivanja sporazuma dogovoren posjet delegacije UCLA predsjedniku Josipoviću u njegovu Uredu, na kojem će biti predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, novinare je zanimalo je li predsjednik Josipović odgovorio rektoru na njegovo otvoreno pismo sa zamolbom za hitnim sastankom zbog političkoga i medijskog pritiska na Sveučilište nakon što su sveučilišna tijela i pripadnici akademske zajednice javno kritizirali nacrte prijedloga Zakona o sveučilištu, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o znanstvenoj djelatnosti.

Bjeliš je naveo da još nije dobio službeni odgovor predsjednika Josipovića, ali da je njegova poruka u medijima o toj temi dobra. 'Očekujem da će vrlo brzo naći vremena i sastanak očekujem vrlo skoro', kazao je Bjeliš i ponovio kako je prije svega potrebno podići razinu povjerenja između svih koji su odgovorni za sustav, kako s političke, tako i s akademske strane.

Ocijenio je da događaji unazad 10-15 dana ne idu u tome smjeru, a da se bez povjerenja ne može doći do dobrih rješenja za daljnji razvoj i strategiju.