UPOZNAJTE ZVUK9

Razgovarali smo s ekipom koja stoji iza ovog zanimljivog instrumenta, a uskoro će trebati i vašu pomoć

21.08.2017 u 15:34

Bionic
Reading

Nadahnut uličnim sviračem, tročlani tim napravio je MIDI kontroler kojeg je moguće svirati kao klavijature koristeći pokrete kakve inače ne koristimo pri sviranju klavijatura

Zvuk9 je MIDI kontroler koji šalje note i komande (MIDI CC) za kontrolu i modulaciju sviranoga instrumenta.  Kontroler se spaja na hardverske sintisajzere putem MIDI kabela dok se za sviranje i kontrolu softvera koristi USB konekcija na računalu. 

Zvuk9 ima devet polja za sviranje, odnosno devet nota koje su posložene u ljestvici koju kao i početni ton izaberete okretanjem enkodera i pritiskom na tipku tona izravno na ploči kontrolera.

Svako polje od njih devet pomoću ugrađenih senzora osjetljivo je na jačinu pritiska i poziciju pritiska te na taj način možete utjecati na svaku notu odvojeno, to jest polifono. 

"Takav način sviranja je izrazito ekpresivan pa čak i digitalni instrument dobiva akustični ugođaj", rekao je tportalu Ratko Nimac, član tima Zvuk Machines koji stoji iza ovog nesvakidašnjeg projekta.  

Na polja se osim pojedinačnih nota mogu dodjeliti akordi jednostavnim odabirom polja i željenih nota za akord putem tipki za note. 

Osim za sviranje Zvuk9 se može koristiti za kontrolu virtualnih studija (DAW), efekata, usnimavanje automatizacije parametara... Ukratko, za sve za što se koristi MIDI protokol. 

Zvuk9 Izvor: Zvuk Machines / Autor: Zvuk Machines

Za izradu neobičnog instrumenta nadahnuo ih je ulični svirač koji je svirao hang bubanj. Od prve ideje do funkcionalnog proizvoda prošlo je četiri godine, od čega je na sam razvoj utrošeno tri.

"U početku smo radili Dragan Pozder i ja. Kasnije smo stupili u kontakt s programerom Igorom Petrovićem, s kojim i danas surađujemo", kaže Nimac. Tijekom razvoja su, kaže Nimac, prošli kroz nekoliko faza prototipa, popeglali bezbrojne bugove, ali i usjeli smanjiti masu instrumenta sa šest na 2,8 kilograma.

Zvuk9 trebao bi uskoro dobiti kampanju na platformi za zajedničko financiranje (crowdfunding) Indiegogo. 

"Kampanju pokrećemo kako bismo skupili sredstva za proizvodnju prvih 200 komada. Krenut će polovicom rujna. Indiegogo smo izabrali jer su tamo slični projekti uspješno financirani", pojašnjava Nimac.

Ako će kampanja biti uspješna, planiraju dalje proizvoditi i prodavati Zvuk9, kao i razvijati nove proizvode.

New Way to Create Music: Zvuk9 - Expressive MIDI Controller Izvor: Društvene mreže / Autor: Zvuk Machines