IBM PREDVIĐA

Računala će nas moći vidjeti, čuti i - nanjušiti

18.12.2012 u 10:15

Bionic
Reading

Za samo pet godina računala će moći 'vidjeti, čuti, namirisati, okusiti i osjetiti' čak i ono što je ljudskim osjetilima skriveno

IBM tradicionalno svake godine objavljuje svoju prognozu pet inovacija koji će promijeniti svijet u sljedećih pet godina.

U blogu koji je napisao njihov glavni šef za inovacije Bernard Meyerson navodi kako će inovacije koje dolaze 'biti prekretnica' u našim životima.

Meyerson ističe kako je IBM-ovo superračunalo Watson bio samo prvi korak u novoj eri računarstva.

'Dolaze nove tehnologije koje će nam omogućiti da prevladamo naša ograničenja i promijenimo našu interakciju s uređajima i jedni s drugima', zapisao je Meyerson.

Upravo zato IBM-ovih 'pet za pet' fokusirao se na način na koji će računala imitirati osjete - miris, okus, vid, sluh i dodir.

Okus
IBM godinama radi na elektroničkim osjetnim pupoljcima koji bi prepoznali okuse i tako omogućili zdraviju prehranu. 'Tražimo način na koji bi se sastavili savršeni obroci pomoću algoritamskih recepata vaše najdraže hrane i optimalne nutritivne vrijednosti', ističu u IBM-u. Na taj bi se način ujedno stvorili prilagođeni jelovnici za svakoga.

Miris
U budućnosti će osjetilni senzori računala razaznavati mirise - kemikalije, biomarkere ili čak loš zadah iz usta. Omogućit će identificiranje problema, poput onih u kanalizaciji, operacijskoj dvorani ili ljudskom tijelu, puno prije nego što bi to ljudski nos mogao osjetiti.



Sluh

Računala će putem senzora moći zabilježiti zvukove koji daju dublje značenje, a nisu dostupni ljudima. Poput značaja pojedinog plača djeteta, ili razlike u zvuku građevnog materijala koji može ukazivati na njegove slabosti prije no što one postanu vidljive.

Vid
Računalni vid u budućnosti bi mogao spašavati ljude analizom uzoraka i prepoznavanjem anomalija u medicini, prodaji ili poljoprivredi. 'Piksel bi mogao postati vrijedan tisuću riječi', smatraju u IBM-u.

Dodir
Ekrani osjetljivi na dodir već su dostupni, no u budućnosti bi ti ekrani mogli i uzvraćati dodir. Tako ćete moći osjetiti pijesak na plaži ili svilenu haljinu putem ekrana osjetljivog na dodir umjesto da o tome samo čitate ili gledate fotografije.