UMRLI OTAC I KĆI

Ptičja gripa H7N9 prvi put prenesena među ljudima!

07.08.2013 u 09:32

Bionic
Reading

U Kini je ovih dana zabilježen prvi slučaj prijenosa novog soja ptičje gripe među ljudima, javljaju stručnjaci

Prema izviješću predstavljenom u uglednom časopisu British Medical Journal 32-godišnja žena zarazila se dok je njegovala svojeg oboljelog oca. Oboje su umrli.

Do sada nije bilo dokaza da se bilo tko zarazio virusom H7N9 drugačije nego izravnim kontaktom s bolesnim pticama.

No stručnjaci ističu da ovaj slučaj još uvijek ne znači da je virus razvio sposobnost da se lako prenosi među ljudima. Od 30. lipnja ove godine na istoku Kine zabilježena su 133 slučaja ptičje gripe H7N9 od kojih su 43 završila smrću. Većina zaraženih bila je u bliskom kontaktu s peradi na tržnicama ili farmama.

Međutim, 32-godišnja Kineskinja zarazila se u ožujku nakon što je, prije nego što je hospitaliziran, njegovala 60-godišnjeg oca u pokrajini Jiangsu. Za razliku od oca, koji je tjedan dana prije infekcije bio na tržnici peradi, ona nije bila u izravnom kontaktu s peradi. Unatoč tome šest dana nakon posljednjeg susreta s ocem i ona se razboljela. Oboje su umrli od posljedica zatajenja više organa. Prijenos ptičje gripe među sisavcima zabilježen je i ranije, ali ne i među ljudima. U ovom slučaju mlada je žena bila u vrlo izravnom kontaktu s ocem - brisala mu je slinu i prala zube bez ikakve zaštite.

Medicinski stručnjaci analizirali su 43 slučaja u kojima su zdrave osobe bile u bliskom kontaktu s oboljelima. Svi testirani bili su negativni na H7N9 što znači da je sposobnost širenja novog soja prilično ograničena. Ipak zaključili su da novi virus ima potencijal za pandemijsko širenje što ne čudi jer su i drugi sojevi poput H5N1 razvili iste mogućnosti. No ističu da će ozbiljnih razloga za uzbunu biti tek kada se otkriju duži nizovi prijenosa među ljudima osobito ako se pokaže da jedan oboljeli u prosjeku zarazi više od jedne osobe.

Autori studije James Rudge i Richard Coke iz London School of Hygiene and Tropical Medicine u Bangkoku kažu da je ptičja gripa H7N9 posebno nezgodna jer ne izaziva simptome bolesti kod ptica pa ju je teško na vrijeme otkriti. Ističu kako je ovaj slučaj dokaz da H7N9 nije stvar prošlosti te da i dalje trebamo biti jako oprezni.