NAKON 15 GODINA

Prvi stranac na čelu Sonyja ide u mirovinu

11.03.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Howard Stringer povući će se s pozicije predsjednika japanske korporacije u lipnju, tijekom godišnje opće skupštine dioničara

Stringer, Amerikanac velškog porijekla, proveo je petnaest godina u Sonyju. Prije osam godina postao je predsjednik i izvršni direktor te kompanije, u vrijeme kad su je Apple i Samsung počeli gaziti na tržištu.

Tvrtka je imala uspjeha - spomenimo samo Playstation i filmove o Spider-Manu - ali je daleko od zlatnih dana kada je dominirala tržištem proizvodima poput walkmana. Zadnjih četiri godine bilježi gubitke, a krajem prvog prošlogodišnjeg tromjesečja ostvarila je najgori gubitak u 67-godišnjoj povijesti.

U zadnje vrijeme izbacio je više pametnih telefona i tableta koji su naišli na dobar prijem u medijima i kod kupaca. No veliki je problem odjel koji se bavi proizvodnjom televizora, koji nikako ne uspijeva poslovati pozitivno.

Stringer je operativno upravljanje tvrtkom predao prošle godine u ruke Kazua Hiraija, kojeg je dugo pripremao za tu poziciju. Hirai je bio višegodišnji šef odjela za videoigre.

Stringer se u mirovini namjerava baviti dobrotvornim radom na području obrazovanja i medicine, a ostaje na čelu organizacije American Film Institute.

Prije no što je došao u Sony, Stringer je bio novinar, producent i direktor u CBS-u. Glavna mu je zadaća bila razvoj strateških poveznica između industrija zabave i elektronike.