VODIČ ZA POČETNIKE

Prvi koraci s pametnim telefonom

20.02.2013 u 10:35

Bionic
Reading

Pametni telefoni ime su dobili zbog svojih gotovo beskonačnih mogućnosti. No kada ga izvadimo iz kutije, svaki uređaj treba malo 'dorade' da bi zaista bio prilagođen potrebama svog vlasnika i tako postao 'pametan'

Bez obzira na to što se svi mobilni telefoni nove generacije nazivaju pametnim telefonima, činjenica je da su prilikom vađenja iz kutije to samo glupi elektronički uređaji.

Ono što ih čini pametnima cijeli je niz aplikacija koje korisnici ili moraju skinuti s interneta ili ih pojedinačno aktivirati nakon podešavanja pametnog telefona.

Za one koji su 'vatreno krštenje' svojim prvim pametnim telefonom već prošli - čestitamo! No svejedno nastavite čitati dalje, jer možda otkrijete nešto što niste znali.

Za one ostale koji tek namjeravaju kupiti pametni telefon ili su ga kupili, a još nisu savladali sve njegove tajne, prikupili smo nekoliko savjeta.

Dakle, izvadili ste svoj novi uređaj iz kutije i shvatili da ste uz njega dobili i debelu knjižicu s uputama. Pa, krenimo od početka.

Pazite na bateriju

Pri tome ne mislimo da morate rukovati njome u rukavicama prilikom umetanja u sam uređaj, već da će vam trajanje baterije uvelike ovisiti o načinu na koji se prema njoj odnosite. Pojedini uređaji dolaze s unaprijed napunjenom baterijom, dok drugi od vas traže da prije prvog korištenja punite bateriju nekoliko sati. Konzultirajte onu debelu knjižicu da vidite u koju skupinu spadate.

U pravilu baterija na pametnim telefonima, ako je potpuno napunjena, traje nekoliko dana, ovisno o korištenju samog uređaja. Također, pojedine aplikacije za štednju energije mogu vam produljiti trajanje baterije kada vam je to najvažnije.

Unatoč tome, dogodit će vam se da ćete puniti bateriju i prije no što je ona u potpunosti ispražnjena kako biste bili sigurni da će izdržati dan. No da bi vam baterija što dulje trajala, jednom mjesečno napravite 'servis'. U potpunosti ispraznite bateriju i potom je napunite do kraja. Tako ćete produljiti njen vijek trajanja.

Prebacite svoje podatke

Još prije nekoliko godina prebacivanje podataka iz jednog mobilnog uređaja u drugi svodilo se na spašavanje kontakata i poruka na SIM karticu i fizičko prebacivanje kartice u drugi uređaj. No sada su uređaji sofisticiraniji i sadrže mnogo više podataka nego što je to ranije bio slučaj.

Najjednostavniji način za prebacivanje podataka iz 'starog' mobilnog telefona u pametni telefon je učiniti to kod teleoperatera ili u servisu. Oni će spojiti uređaje na računalo i bez problema prebaciti vaše podatke s jednog na drugi. To je ujedno i najbolji način ukoliko prelazite s običnog mobitela na pametni telefon.

Ukoliko pak mijenjate pametne telefone, najjednostavnije je napraviti kopiju podataka na micro SD karticu pomoću neke od dostupnih aplikacija na tržištu i potom tu karticu prebaciti u novi telefon.

Još je jednostavnije ukoliko napravite kopiju i pohranite je na nekom od servisa pohrane 'u oblaku'. Kad pokrenete novi uređaj, jednostavno skinite kopiju sa servisa i svi vaši podaci bit će ondje.

Kontakte možete sinkronizirati i ukoliko imate račun na Googleu. Ulogirajte se s novog uređaja na Google i on će automatski ponuditi mogućnost sinkronizacije Adresara. Naravno, ukoliko sve kontakte imate u adresaru na Googleu.

Svi pametni telefoni ponudit će vam sinkronizaciju vaših e-mail računa i kalendara prilikom prvog pokretanja te aplikacije na uređaju. Na vama je da odaberete koji e-mail servis koristite i upišete tražene podatke te ostavite uređaj nekoliko trenutaka da uspostavi vezu i prikupi podatke. Isto je i sa sinkronizacijom kalendara.

Dodajte omiljene fotografije i pjesme

Prebacivanje najdražih fotografija i pjesama s jednog uređaja na drugi zapravo je veoma jednostavna radnja. Ukoliko ste i ranije koristili Appleov uređaj, a sad prelazite na neki novije generacije, cijeli će posao za vas odraditi iTunes.

Korisnici telefona s Windowsima za isti će posao trebati program Zune, dok će korisnicima BlackBerryja trebati BB Desktop Manager.

No ukoliko ste promijenili platformu (primjerice s iPhonea prešli na telefon s Windowsima), trebate program koji 'nadilazi' platforme. Jedan takav je doubleTwist koji može lako sinkronizirati podatke između različitih platformi.

Također, većina medijskog sadržaja poput videa, glazbe ili fotografija s vašeg starog uređaja može se prebaciti pomoću Bluetootha, odnosno jednostavnim prenošenjem micro SD kartice iz jednog uređaja u drugi.

Aplikacije koje vam definitivno trebaju

Bez obzira na to koji uređaj koristite i koliko se vaš proizvođač potrudio opremiti taj uređaj aplikacijama, uvijek postoji još neka koja vam može dobro doći.

Vlasnici svih uređaja tako mogu posegnuti za cijelim nizom aplikacija za društvene mreže (Facebook, Twitter, Google+, Instagram), komunikaciju putem chata (WhatsApp, Facebook Messenger, Gtalk) te zabavu (Skitch, Kindle, Spotify).

Ovisno o tome koristite li uređaj za posao ili zabavu, odaberite aplikacije za koje mislite da će vam trebati.

Preporuka je da, ukoliko vaš uređaj to nema, instalirate aplikacije za štednju baterije, kontrolu podatkovnog prometa, izradu bilješki i snimanje glasa. Te aplikacije će vam u nekom trenutku zasigurno trebati.

Posvetite malo vremena aplikacijama na AppStoreu, Google Playu ili Windows Phone Storeu. Posebnu pozornost obratite ocjenama i recenzijama koje drugi korisnici ostavljaju. Također, obratite pozornost na cijenu jer neke aplikacije imaju i besplatnu verziju koja se naplaćuje.

I na kraju, dodatna oprema

Vaš pametni telefon bit će uz vas, više ili manje, cijeli dan. Stoga mu treba osigurati i dodatnu opremu da bi bolje i dulje radio.

Krenimo od zaštitne futrole ili kućišta. Neki proizvođači uz svoje uređaje isporučuju dodatne maske, zaštitne futrole ili dodatna gumena kućišta. Oni će zaštititi vaš uređaj od ogrebotina i oštećenja prilikom pada i svakodnevnog korištenja.

Ukoliko uz svoj uređaj niste dobili nikakvu zaštitu, pogledajte što se za vaš model nudi u trgovinama. Zaštitne torbice mogu se pronaći već za desetak kuna, dok ćete za gumeno kućište izdvojiti i više od 100 kuna. Obratite pozornost na veličinu torbice odnosno kućišta, da uređaj ne ispada iz njega te da pokriva sve rubove kako se ne bi oštetili.

Veliki uređaji izvrsni su za surfanje i pisanje e-mailova, ali mogu biti nespretni za telefoniranje. Stoga investirajte u kvalitetne Bluetooth slušalice. Za prvu ruku mogu poslužiti i hands-free slušalice koje sada dolaze u pakiranju uz gotovo sve uređaje.

Dodatna memorija možda vam nije prioritet nakon kupovine samog uređaja, no veoma ćete brzo vidjeti da je ona pametna investicija. Nove generacije pametnih telefona koriste micro SD kartice na koje pohranjuju videozapise, fotografije, glazbu i ostale datoteke koje vaš uređaj koristi. Većina uređaja dolazi s karticom od barem 2GB koja se ubrzo pokaže nedovoljnom pa je naša preporuka izdvojiti dodatnih 150 kuna i kupiti onu od 32GB. Ona bi vam trebala biti dovoljna.