Hoće li zabraniti tiktok?

Prvi čovjek TikToka objavio video: 'Hoće ga ukinuti za vas 150 milijuna'

22.03.2023 u 10:18

Bionic
Reading

Uoči presedanskog saslušanja prvog čovjeka TikToka u američkom Kongresu, čelnik ove globalno popularne kineske društvene mreže obratio se korisnicima na TikToku, kako bi ih upozorio na potencijalnu zabranu TikToka

Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew objavio je jednominutni video na službenom profilu TikToka, u nadi da će pridobiti korisnike na svoju stranu uoči saslušanja u američkom Kongresu.

Kako piše Verge, u Odbor Predstavničkog doma za energetiku i ekonomiju, američki zakonodavci pokušat će od čelnika TikToka doznati kakav je utjecaj kineskih vlasti na tvrtku te je li tvrtka zbog državnog uplitanja nepouzdana za korisnike diljem svijeta. Odbor je između ostalog zatražio i da se Chew očituje o tome što popularna kineska aplikacija čini za zaštitu djece od neprimjerenog sadržaja i potencijalnog iskorištavanja.

Chew u videu iznosi točke o kojima će se najvjerojatnije govoriti tijekom saslušanja. Između ostalog navodi i da TikTok sada ima 150 milijuna korisnika u SAD-u, što je gotovo polovica američkog stanovništva. Naglasio je da je pritom čak pet milijuna američkih tvrtki aktivno na toj društvenoj mreži.

Iz videa se doznaje i da TikTok ima 7000 američkih zaposlenika. Iako je tvrtka do danas namjeravala zaposliti i više od 10.000 Amerikanaca, ipak je vidljiv skok u odnosu na 2020., kad ih je samo 1400 radilo za tu tvrtku.

@tiktok

Our CEO, Shou Chew, shares a special message on behalf of the entire TikTok team to thank our community of 150 million Americans ahead of his congressional hearing later this week.

♬ original sound - TikTok

Nakon iznesenih brojki, Chew je prešao na stvar. 'Neki političari počeli su govoriti o zabrani TikToka. To bi značilo da vas 150 milijuna nećete moći pristupiti TikToku', rekao je u videu. Potom je od korisnika zatražio da u komentarima napišu što najviše vole na TikToku, kako bi to dali do znanja zastupnicima u Kongresu. Jedan od komentara pritom je bio: 'Znaš da je nešto pošlo po zlu kad se šef morao pojaviti.'

Zabrana TikToka gotovo sigurno nije poželjan rasplet događaja za velik broj političara. Administracija Joe Bidena navodno je zatražila od krovne tvrtke TikToka – kineskog ByteDancea – da proda tvrtku i prekine njezine veze s Kinom, što bi eventualno ublažilo strahove od špijuniranja novinara, zlouporabi osobnih podataka korisnika te prosljeđivanju podataka kineskih obavještajnim službama.