LERNSTIFT

Provjerite pravopis i u analognom svijetu

24.07.2013 u 09:29

Bionic
Reading

'Lernstift' je pametna olovka koja uči prepoznavati rukopis i vibracijama signalizira kada je taj rukopis nečitak odnosno kada je pisac napravio pravopisnu pogrešku

Kada ste posljednji put razmislili o tome pišete li gramatički i pravopisno ispravno e-mail poruke ili statuse na društvenim mrežama? A jeste li o pravopisu razmišljali dok ste rukom pisali bilješke na nekom od sastanaka?

U današnje vrijeme kad svako računalo ima mogućnost automatske provjere pravopisa na brojnim svjetskim jezicima, korisnici ne vode previše računa o tome jesu li ili nisu točno napisali neku riječ. Jer, računalo će to ispraviti.

No njemačka tvrtka Lernstift želi automatsku provjeru pravopisa prebaciti iz digitalnog u analogni svijet.

Kako bi to napravili, osmislili su olovku koja prepoznaje rukopis i vibracijama signalizira krivo napisanu riječ.

Falk Wolsky, jedan od osnivača i izumitelja 'Lernstifta' ističe kako je na ideju došao jer je njegov sin radio brojne pogreške prilikom pisanja domaće zadaće. Wolskyjeva supruga Mandy zaključila je kako bi trebalo izmisliti olovku koja će signalizirati kad se učini pogreška. Ostalo je, kako kažu, povijest.

'Lernstift' se sastoji od pisala (olovke, nalivpera odnosno kemijske olovke), baterije i čipa koji je zapravo mozak cijelog uređaja.

Uređaj radi u dva osnovna modula - prati pravopis i prati urednost rukopisa.

Kada se koristi samostalno, 'Lernstift' će vibrirati kad uoči grešku ili neuredno napisanu riječ. Ali moguće ga je putem bežične veze povezati i s računalom ili mobilnim uređajem i prebaciti rukom pisane bilješke u dokument koji se potom može podijeliti s drugima.

Autori 'Lernstifta' ističu kako je njegova primjena veoma široka. Osim za učenje pravilnog i urednog pisanja, može se koristiti i za učenje stranog jezika, ali i za izradu bilješki koje je potom moguće prebaciti na računalo.

No da bi 'Lernstift' uopće krenuo u prodaju, autorima je potrebno oko 600 tisuća eura (4,5 milijuna kuna). Dio tog novca pokušat će prikupiti putem kampanje na Kickstarteru.

U planu im je, pod uvjetom da prikupe 120 tisuća funti (1,4 milijuna kuna), s prvim primjercima mogli bi krenuti već krajem 2013. godine.

Ako uspiju, to bi moglo promijeniti način na koji djeca uče pisati i usvajaju pravopis materinjeg, ali i stranih jezika.