STUDENTSKA BUNA

Prosvjedu građevinaca pridružili se arhitekti i strojari

26.09.2012 u 12:59

Bionic
Reading

Tijekom večeri u utorak studentima Građevinskog fakulteta u Zagrebu u prosvjedu protiv nedavno objavljene promjene pravila naplate školarina pridružili su se i studenti arhitekture te strojarstva

Naime, studenti ova dva fakulteta prepoznali su se u problemima koji muče građevince jer navedene odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu, donesene u zadnji čas, neposredno pred početak akademske godine, i njih podjednako pogađaju.

Nezadovoljni studenti triju fakulteta stoga su dogovorili da će se danas u 17.30 sati svi zajedno okupiti u velikoj predavaonici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) u nadi da će ondje odgovornima moći predstaviti svoje zahtjeve.

Građevinci su jutros i službeno uputili poziv predstavnicima Fakulteta, Sveučilišta i resornog ministarstva da se priključe mirnom prosvjedu kako bi zajedno pronašli najbolje rješenje.

Njihov glavni zahtjev je da im se odluka o primjeni novog modela plaćanja participacija u školarinama odgodi za godinu dana kao što je to učinjeno na nekim drugim sastavnicama Sveučilišta.

Pobunjeni studenti ističu da školarine na FGAG-u ne čine niti 10 posto proračuna Fakulteta, pa zaključuju da 'stvar nije u financijama nego u prakticiranju strogoće'. 'Školarine očito nama predstavljaju životni problem, a fakultetima ne', rekao je ogorčeno jedan student građevine.

Podsjetimo, novi model participacija predviđa naplaćivanje punih školarina za sve one koji u protekloj akademskoj godini nisu uspjeli prikupiti 30 ECTS bodova. Budući da su do nedavne odluke Senata ispite polagali semestralno, a ne prema donjoj granici za ECTS bodove, mnogi su se našli u situaciji da umjesto nekoliko stotina kuna za ispite koje nisu položili sada u roku od tjedan dana moraju prikupiti više od osam tisuća kuna školarine.

Svjestan da bi nova pravila brojnim studentima mogla biti ozbiljan udar na standard, pa čak i zapreka za sam nastavak studija, Senat je omogućio sastavnicama da ovu odluku odgode za godinu dana. Neke, poput PMF-a, to su iskoristile, no neke druge nisu. Nezadovoljni studenti smatraju da je ovakva neujednačena primjena pravila igre nepravedna.

Pomoćnica resornog ministra Ružica Belje Lučić izjavila je da MZOS s odgodama nema ništa. Pojasnila je da njih treba zatražiti fakultetsko vijeće. 'Koji su fakulteti to zatražili, a koji ne, vidljivo je iz same odluke Senata od 18. rujna', rekla je.

Budući da se u spomenutom dokumentu navode PMF, Pravni fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, a Građevinski, Arhitektonski i Strojarski ne, logično je zaključiti da njihova vodstva, suprotno nekim tvrdnjama, odgodu nisu ni tražila.