SNAPDRAGON

Procesori s dvije jezgre u mobitelima

01.06.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Snapdragon ima trenutno najjače procesore ugrađene u pametne telefone, a isti je proizvođač predstavio i najavio skoru isporuku još snažnijih modela s dvije jezgre i još višim taktom rada

Nova verzija Qualcommovog Snapdragon čipseta MSM8660 postiže taktove do 1,2 GHz i sadrži dvije procesorske jezgre. Trenutno najjači procesor koji se ugrađuje u mobilne telefone jest Snapdragon takta jednog GHz. Radi se procesoru s jednom jezgrom. Njime su opremljeni telefoni Nexus One i HTC Desire.

Nešto viši takt, a posebno dodatak još jedne jezgre će osnažiti računalne sposobnosti pametnih telefona. Prisutnost dvije jezgre će puno značiti za istovremeno izvođenje više aplikacija (multitasking). Novi Snapdragon sadrži i hardverske akceleracije za kodiranje i dekodiranje 1080p video zapisa te hardversku 3D akceleraciju. Vjerujemo da će proizvođači igara i aplikacija za pametne telefone znati iskoristiti ovu dodatnu snagu. U trenutku kada počne masovnije korištenje ovih procesora vjerujemo da će igre i aplikacije izgledati grafički atraktivnije.

Hardversko kodiranje videa visoke rezolucije će omogućiti telefonima da bez problema snimaju video visoke rezolucije i visoke kvalitete, kodiran naprednim codecima. Isti hardver će omogućiti i reprodukciju istog takvog videa na telefonu ili s telefona na televizorima.

www.qualcomm.com