ISTRAŽIVANJE

Problem je veći nego što se mislilo: Evo zašto mobitel ne smijete dati maloj djeci

05.11.2018 u 12:51

Bionic
Reading

Dugotrajno korištenje pametnih telefona i tableta često je dosad bilo povezivano s pogoršavanjem mentalnog stanja. Ali novo istraživanje pokazuje da problemi mogu početi ranije no što se mislilo

Nakon samo sat vremena pred zaslonom djeca i adolescenti mogu početi pokazivati manje radoznalosti, nižu razinu samokontrole i emotivne stabilnosti, što može dovesti do povećanog rizika od tjeskobe i depresije, navedeno je u istraživanju objavljenim u časopisu Preventive Medicine Reports.

Istraživanje je provedeno na više od 40 tisuća djece između dvije i 17 godina u Sjedinjenim Državama u 2016. godini.

kad mreža podivlja

Ovako Facebook možete osloboditi od hrpe stresnih objava

Pogledaj galeriju

Autori istraživanja otkrili su kako su djeca od 14 do 17 godina više izložena riziku loših posljedica korištenja smartfona i tableta, ali su ustanovili da postoji korelacija i kad su u pitanju manja djeca te djeca koja su tek prohodala, čiji se mozgovi tek razvijaju.

Potrebna je prevencija

Konkretno, istraživanje je otkrilo da su djeca u vrtiću koja su često koristila uređaje sa zaslonima bila dvostruko češće sklonija izgubiti živce nego njihovi vršnjaci koji im nisu bili izloženi u toj mjeri.

Također, devet posto djece između 11 i 13 godina koja su provela sat dnevno pred zaslonom nije bilo zainteresirano za učenje novih stvari. Taj je postotak porastao na 22,6 posto za onu djecu koja su sedam i više sati provela koristeći uređaje sa zaslonom.

TEHNO SAVJETI

Evo kako sve uništavate svoj smartfon, a da toga možda niste ni svjesni

Pogledaj galeriju

Autori istraživanja upozoravaju kako se pola problema s mentalnim zdravljem razvije do adolescentske dobi, stoga je važno otkriti čimbenike na koje se može utjecati intervencijom u populaciji. Pozvali su roditelje i učitelje da srežu djeci vrijeme koje provode online, gledaju video ili televiziju na ne više od dva sata dnevno.

U američkoj organizaciji National Institute of Health tvrde kako mladi ljudi provode u prosjeku pet do sedam sati ispred zaslona u svoje slobodno vrijeme, piše Independent.