NOSTALGIJA NA NAJJAČE

Prisjetili smo se videoigara iz prapovijesti. Provjerite nalazi li se vaš favorit na listi!

25.06.2019 u 07:32

Bionic
Reading

Uz današnju tehnologiju ponekad zaboravljamo da živimo u zlatnom dobu videoigara. Njihov je izbor toliko širok da je gotovo nezamislivo da u toj silnoj ponudi netko neće pronaći nešto za sebe. Nekad se ipak zgodno prisjetiti skromnih početaka, kad smo još na starim telkama, šarenim konzolama ili golemim kompjuterskim kantama igrali igrice poput Super Maria

Neosporno je da smo se i s tim primitivnim tehnologija neviđeno zabavljali, ali jednako je tako činjenica kako je iskustvo igranja uz suvremenu tehnologiju neusporedivo kvalitetnije. Oni najzagriženiji među gejmerima dočekali su tako s golemim uzbuđenjem lansiranje najnovije serije LG-jevih UltraGear monitora.

Iz tehnološkog diva najavljuju kako je riječ o prvim 1ms Nano-IPS Nvidia G-Sync monitorima na svijetu zavidne brzine osvježavanja od čak 240HZ. Tako bi 27-inčni 27GL850 i njegov veći i još moćniji brat, 37.5-inčni 38GL950G, trebali biti ostvarenje mokrih snova svakog ozbiljnog gejmera koji drži do sebe. Pobrinuli su se za to u LG-ju omogućivši svojim korisnicima dinamičan kontrast i širok spektar boja uz koje realističnost virtualnog svijeta postaje stvarnost u koju se može uroniti. Gotovo doslovno, s obzirom na veličinu ekrana te konfiguraciju zaslona uz koju se brišu granice. Pridoda li se tome i činjenica zakrivljenog 21:9 zaslona golemih grafika od 21:9 QHD te 1ms smanjenja zamućenosti pri pokretu, vrhunsko iskustvo igre je garantirano.

Što se, barem vezano uz tehničke performanse, ne bi moglo reći za sve one igrice koje su obilježile naše odrastanje. U nastavku slijedi izbor najboljih igara iz vremena kad su još performanse ekrana poput ovih LG-jevih bile ravne susretima treće vrste.

Super Mario Kart (1992.)

Činjenica je da svatko ima vlastitog favorita iz ovog serijala – bio to Mario Kart 64 ili Double Dash, malo će tko osporiti pravo prvenstva ove SNES-ove videoigre.

Super Mario Kart nije samo dostojanstveno ostario, već igračima nitko ne može oduzeti njihove teškom mukom izvojevane pobjede. Što reći, najbolji spin off u zabilježenoj povijesti videoigara.

Super Mario Bros. 3 (1993.)

Nintendo je s ovom inkarnacijom Super Maria praktički izmislio ovaj tip igrice dodavši u narativ pregršt tajnovitih zakutaka koji samo čekaju da ih igrači otkriju. Svoj su uspjeh nastavili sa Super Mario Worldom. Čisto savršenstvo!

Tetris (1989.)

Danas je teško zamisliti uspjeh igre čija je svrha pronaći najbolji način za posložiti različite tipove ciglica koje, k tome, dolaze još u svega točno četiri nijanse sive. Povijest je ipak rekla svoje, a ova je igra zauvijek obilježila industriju. Tetris se zasluženo prometnuo u favorita nostalgičnih gejmera.

Outrun (1986.)

Sve što je čovjeku za sreću potrebno je skup auto, prekrasna djevojka, nepreglednost obzora i beskraj asfalta. Arcadeov Outrun to sve objedinjuje još od davne 1986. godine.

Paperboy (1985.)

Jedan od razloga zašto su videoigre toliko popularne je činjenica što kroz njih igrači mogu iživjeti onu stranu sebe na koju društvo, u najboljem slučaju, gleda poprijeko. Istina, ako ste dobro obavili svoj posao, zasluženo ste osvojili i svoj high score, ali tko može osporiti da je bilo itekako zabavnije unositi kaos u virtualna predgrađa ove drevne kompjutorske stvarnosti?

Duck Hunt (1984.)

Ovu bismo videoigru slobodno mogli nazvati pretečom suvremene pucačine. Duck Hunt, doduše, igračima nije dopuštao da se iživljavaju nad zombijima, mutantima ili nekim drugim ogavnim zlikovcima, ali im je donosio jednako, ako ne i veće zadovoljstvo.

Ms. Pac-Man (1982.)

Ms. Pac-Man smatra se danas klasikom. Svoje je prethodnike nadmašio uvođenjem novih mapi, a bio je i neusporedivo teži od svojih preteča. Nikoga zato ne bi trebalo čuditi što je upravo ova igra jedna od onih na koju su Amerikanci potrošili najviše novaca!

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s LG-jem te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.