ZBOGOM, SATORU

Preminuo čovjek koji nam je donio Nintendo DS i Wii

13.07.2015 u 11:01

Bionic
Reading

Satoru Iwata bio je na čelu Nintenda tijekom jednog od najuspješnijih razdoblja te tvrtke. Umro je u 55. godini, uslijed problema s izraslinom na žučnom vodu. Pamtit ćemo ga najviše po dva uređaja: Nintendo DS-u i Wiiju

 Vijest je šokirala industriju računalnih igara. Još prošlog mjeseca pojavio se u prezentacijskom video materiju kojeg je Nintendo prikazao tijekom sajma 'E3'.

Iwata se borio s bolešću zadnje dvije godine. Nije se pojavio na 'E3' prošle godine jer je u to vrijeme bio na operaciji. Ni ove godine nije došao osobno, iako tvrtka nije navela kako je to bilo zbog zdravstvenih razloga.

Bolest je bila ozbiljna, no nadali smo se - kao i mnogi drugi - kako će se uspješno oporaviti. U pismu dioničarima odaslanom prošle godine naveo je kako je izrasline na žučnom vodu teško liječiti jer ih nije lako otkriti dovoljno rano. 'U mom slučaju, srećom, otkrivena je vrlo rano i nisam imao simptome. Savjetovali su mi rano uklanjanje operativnim zahvatom. Stoga sam se podvrgao operaciji, s povoljnim ishodom', dodao je.


Iwata je bio četvrti predsjednik Nintenda od osnivanja kompanije. Naslijedio je Hiroshija Yamauchija, koji je tvrtku koja se bavila kartama preobrazio u diva video igara. Prije no što je postao direktor radio je na razvoju igara kao programer u u laboratoriju HAL, poznatom po franšizama Kirby i Super Smash Bros. Čelno mjesto preuzeo je 2002. godine.

'Na mojoj vizitki piše kako sam predsjednik korporacije. No, vidim se i dalje kao programera koji razvija igre. U srcu sam još uvijek zaljubljen u njih', rekao je 2005. u glavnom predavanju tijekom konferencije 'Game Developers'.

Tijekom nešto više od 12 godina poveo je Nintendo u brojne nove avanture. Mini konzola Nintendo DS donijela je revoluciju u mobilno igranje i bila prodana u više od 200 milijuna primjeraka od 2004., kada je predstavljena. Bio je prvi koji je otvorio vrata Nintenda javnosti, kao domaćin niza intervjua vezanih uz razvoj igara pod zajedničkim nazivom 'Iwata Asks', a uveo je i događanja 'Nintendo Direct', tijekom kojih tvrtka predstavlja nove igre i značajke.


No, bez ikakve sumnje ćemo ga najviše pamtiti po Wiiju, konzoli koja je Nintendu priskrbila veliki broj novih igračica i igrača. Dosad je prodana u 101 milijun primjeraka, prkoseći svima koji u joj proricali propast zbog nestandardnog kontrolera.

Prije no što je prerano preminuo, Iwata je nastojao pogurati Nintendo u novom smjeru. Korporacija već radi na igrama za Android i iOS. Iduće godine planiraju predstaviti pojedinosti nove konzole, koju razvijaju pod kodnim nazivom NX. Prije nešto više od godinu dana najavio je kako će se Nintendo fokusirati i na uređaje za poboljšanje kvalitete življenja, počevši od gadgeta koji prati kako spavamo.

Tijekom prijelaznog razdoblja kormilo će preuzeti dva dugogodišnja zaposlenika Nintenda: Genyo Takeda i Shigeriu Miyamoto (tvorac Super Marija).

Više:Fortune