SEDAM NOVIH MOGUĆNOSTI

Predstavljen iPhone OS 4.0

08.04.2010 u 19:15

Bionic
Reading

Legendarni direktor Applea Steve Jobs još se jednom popeo na pozornicu u Appleovoj zgradi u Cupertinu u Kaliforniji i predstavio novitete koje vlasnike iPhonea čekaju ovoga ljeta u obliku nove inačice operativnog sustava iPhone OS-a 4.0. Na iPad će nova inačica OS-a stići na jesen

iPhone OS 4.0 postat će dostupan korisnicima ovoga ljeta i donijeti sedam novih ključnih mogućnosti, među kojima je vjerojatno najvažnija 'višezadaćnost' (eng. multitasking), što znači da će korisnici moći u isto vrijeme imati otvoreno više aplikacija. U Appleu tvrde da to neće biti nauštrb trajanja baterije i brzine rada, a mi se samo možemo nadati da je to uistinu tako. Nažalost, multitasking će raditi samo na iPhoneu 3GS i iPodu Touch, a vlasnici starijih modela ostat će bez te mogućnosti.

S korisničke strane, stvar je jednostavna: kada imate više otvorenih aplikacija, možete se prebacivati između njih pomoću izbornika na dnu zaslona svog iPhonea.



Mnogi od ostalih navedenih noviteta usko su povezani s multitaskingom; primjerice, sada ćete moći koristiti GPS aplikaciju i u isto vrijeme slušati glazbu s nekog internet radija, a moći ćete i razgovarati putem VoIP aplikacija dok budete radili nešto drugo.

Novi iPhone OS podržavat će i mogućnost pospremanja nekoliko aplikacija u direktorij (eng. folder). Prilično zgodna mogućnost koju smo u raznim oblicima već vidjeli u nekim aplikacijama.

Sljedeća je novost poboljšana aplikacija za e-poštu, koja sada podržava jedinstveni spremnik (inbox). Drugim riječima, moći ćete u jednom inboxu primati e-poštu s više različitih korisničkih računa.

Engadget

Broj četiri na listi Stevea Jobsa dolazi s iPada; riječ je o aplikaciji iBooks, što znači da ćete odsad moći kupovati i čitati knjige i na svome iPhoneu. Naravno, to iskustvo neće biti tako ugodno kao na iPadu, koji ima znatno veći zaslon, no i iPhone može poslužiti u tu svrhu.

I korporativni korisnici dobili su nekoliko zanimljivih novih mogućnosti. Kao najvažnije izdvojit ćemo podršku za više korisničkih računa Exchange i bolju zaštita podataka.

Sljedeći je novitet Game Center, centralno mjesto za sve aktivnosti vezane uz igranje na iPhoneu. Tu će biti top ljestvice, mogućnost grupiranja s drugim igračima... ukratko, iPhone je dobio svoj PlayStation Home odnosno Xbox Live.

Zadnja novost vjerojatno je i najvažnija samom Appleu, a zove se iAd. Riječ je o oglašavanju na iPhoneu, ali Apple ima posve drukčiju ideju kako to napraviti. Umjesto da reklame budu unutar aplikacije i da vas nakon klika izbace iz nje i pošalju u web preglednik, Apple će interaktivne reklame integrirati u sam operativni sustav, tako da će čitavo iskustvo biti puno ugodnije za korisnike. Apple će dijeliti dobit s oglašivačima u omjeru 60:40, a njihova je procjena da je iPhone OS kao platforma toliko velik, da je milijardu prikaza reklama dnevno sasvim realna brojka.

Osim ovih noviteta, Steve Jobs ponovo je dao neke brojke u vezi iPhonea i iPada. Apple je dosad prodao 450.000 primjeraka iPada, 50 milijuna iPhonea i 35 milijuna iPoda Touch. Nije čudo da su dionice te kompanije posljednjih tjedana odletjele u nebo.