DRAMA u YOUTUBEu

Poznati youtuberi pod pritiskom optužbi: Što se točno događa s Linus Tech Tipsom?

17.08.2023 u 10:56

Bionic
Reading

Ono što je počelo kao kritika grešaka u nedavnim videima eskaliralo je u optužbe o seksualnom zlostavljaju, što je potaklo kompaniju da angažira vanjskog istražitelja

Carstvo Linusa Sebastiana, Linus Media Group, koje posjeduje YouTube, nalazi se u krizi zbog optužbi za krađu i propuste u etici, a nedavno i optužbi za seksualno uznemiravanje. Tvrtka je trenutačno pauzirala svu proizvodnju kako bi poboljšala svoje procese pregleda, a izvršni direktor Terren Tong kaže da će vanjski istražitelj biti angažiran da ispita optužbe za uznemiravanje.

U videu objavljenom jutros pod naslovom 'Što ćemo sada?' financijska direktorica Linus Media Groupa Yvonne Ho objavila je da će cijeli kanal idućeg tjedna pauzirati produkciju ‘kako bi se bavio optužbama vezanim uz pogreške u videozapisima i etičkim praksama koje je istaknuo kanal Gamers Nexus. Slažem se sa zajednicom', rekla je Ho u videu, 'tako da mi je svega dosta. Pauziramo svu videoprodukciju YouTubea'.

Kriza u YouTubeu započela je ranije ovog tjedna, kad je Gamers Nexus objavio video koji ističe niz činjeničnih pogrešaka i etičkih pitanja u nedavnim videozapisima Linus Tech Tipsa. 'Vidjeli smo alarmantnu količinu sukoba interesa kod Linus Tech Tipsa jer se odnosi na njihove korporativne veze, njihov protok novca i potencijalnu pristranost', rekao je voditelj Gamers Nexusa Steve Burke.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Gamers Nexus

Burkeova najveća briga bila je blok za hlađenje GPU-a koji je napravio Billet Labs. Prema Gamers Nexusu, Linus Tech Tips recenzirao je bakreni rashladni blok iz Billet Labsa na pogrešnom GPU-u, a zatim ga prodao na aukciji na nedavnom događaju za obožavatelje bez dopuštenja tvrtke.

Nakon što je Gamers Nexus objavio video, Sebastian je počeo odgovarati zabrinutim obožavateljima na forumima Linus Tech Tipsa. 'Koristimo ovo, kao i sve ostalo, da pokušamo postati bolji', rekao je u jednoj objavi, nastavivši s komentarom da je aukcija rashladnog bloka bila nezgoda uzrokovana pogrešnom komunikacijom te da tvrtka radi s Billet Labsom na rješavanju problema.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Linus Tech Tips

Situacija je eskalirala 14. kolovoza, kada je Gamers Nexus objavio video kao odgovor na Sebastianove komentare na forumu, sa segmentom pod naslovom 'Linus Tech Tipsov odgovor je razočaravajuća besmislica'. U međuvremenu su fanovi izrazili frustraciju i bijes na forumima Linus Tech Tipsa i subredditu, a neki su zahtijevali javnu ispriku Billetu.

Ovo je dovelo do toga da je Linus Tech Tips objavio video koji prikazuje Sebastiana i druge zaposlenike Linus Media Groupa kako iznose svoje planove za rješavanje problema koje je otkrio Gamers Nexus - uključujući zaustavljanje proizvodnje na jedan tjedan da bi se usredotočili na poboljšanje dokumentacije i procesa oko testiranja. 'Stao sam na čelo tvrtke za svaku pogrešku na koju nam je naša zajednica s pravom skrenula pozornost', rekao je Sebastian u videu.

Linus Tech Tips je svoj najnoviji video objavio otprilike u 7 ujutro po istočnom vremenu. Međutim sinoć, oko 2 ujutro po istočnom vremenu, bivša zaposlenica Madison Reeve postavila je hrpu objava na X-u, platformi ranije poznatoj kao Twitter, optužujući Linus Media Group za podržavanje toksičnog radnog okruženja i poticanje radne kulture koja je štetna za njezino zdravlje, kao i spolno uznemiravanje zaposlenika.

'Odlučila sam dati otkaz u LTT-u jer je to, kao i radno okruženje s kojim sam se suočavala, uništavalo moje mentalno zdravlje', započinje njezina izjava. 'Moj rad je nazvan 'psećim izmetom', nazvana sam 'nesposobnom'. Kad bih se u ovakvim situacijama obratila menadžerima i pokušala dobiti pomoć, rekli bi mi da ‘navučem svoje hlače za velike djevojke’ i budem ‘nametljivija’.'

Reeve je također optužila tvrtku da joj je zabranila pristup videima nakon što je prijavila da su je 'zgrabili više puta u uredu', rekli joj da 'smiri sise' i 'prestane biti takva kučka'. 'Osjećala sam se kao da sam u užasnoj tinejdžerskoj drami', rekla je. Sebastian je u emailu Vergeu odgovorio:

'Bio sam u stanju šoka čitajući te optužbe. Nisu u skladu s mojim sjećanjima. Nisu u skladu s našim internim procesima. Nisu u skladu s vrijednostima naše tvrtke.

Ponosimo se održavanjem sigurnog i inkluzivnog okruženja. Uz naše postojeće sustave prijavljivanja (anonimnih i drugih), danas smo interno proaktivno stupili u kontakt kako bismo potaknuli članove našeg tima da prijave svako nasilje ili uznemiravanje na radnom mjestu koje bi mogli doživjeti kako bismo mogli poduzeti brze i odlučne mjere.

Naš tim za ljudske resurse provest će temeljitiju procjenu optužbi, a kada budemo spremni, objavit ćemo potpuniju izjavu. Za sada bih zamolio da našem timu damo vrijeme koje im je potrebno da budu što temeljitiji.'

Izvršni direktor Linus Media Groupa Tong također je odgovorio putem emaila, rekavši da je 'šokiran optužbama i tvrtkom opisanom' u postovima Reeve. Nastavio je napomenuvši da će 'kao dio ovog procesa, osim internog pregleda, također biti angažirani vanjski inspektori'.