pojačana pravila

YouTube je rekao dosta lažnim informacijama o liječenju karcinoma

17.08.2023 u 08:51

Bionic
Reading

YouTube se stalno bori s dezinformacijama na svojoj platformi. Sada stranica za dijeljenje videa kaže da pojačava provedbu svojih pravila o medicinskim dezinformacijama i da će početi uklanjati one o liječenju raka

YouTube će početi sa značajnijim ‘obračunom’ s korisnicima koji dijele videozapise što promoviraju načine liječenja raka za koje se pokazalo da su štetni ili neučinkoviti, objavila je tvrtka u utorak. Također će ukloniti sadržaj koji obeshrabruje ljude da traže profesionalni medicinski tretman.

Uklanjanje ovih medicinskih dezinformacija započet će u utorak i pojačati se u nadolazećim tjednima, rekli su iz YouTubea.

Suzbijanje je dio nastojanja kompanije da se ažuriraju i pojednostave YouTubeova pravila o medicinskim dezinformacijama. Ubuduće će tvrtka ‘usmjeriti desetke naših postojećih medicinskih smjernica za dezinformacije u tri kategorije – prevencija, liječenje i poricanje’. YouTube će ukloniti sadržaj koji je u suprotnosti sa smjernicama zdravstvenih tijela o prevenciji, prijenosu i liječenju određenih zdravstvenih stanja ili videozapise koji negiraju postojanje određenih bolesti kao što je COVID-19.

‘Naš cilj je učiniti pravila jasnijima i uspostaviti transparentniji okvir za procjenu hoće li određene bolesti ili stanja biti uključeni u budućnosti’, stoji u objavi potpredsjednika YouTubea Matta Halprina i globalnog voditelja zdravstvene skrbi, dr. Gartha Grahama.

Ako na YouTubeu naiđete na medicinske dezinformacije, možete i sami prijaviti video. Platforma ima gumb ‘Prijavi’ koji se nalazi uz svaki video, a ‘Dezinformacija’ je opcija koju možete odabrati prilikom prijave. Ovakva izvješća zahtijevaju vremensku oznaku i opis lažnih informacija koje sadrži videozapis.

YouTube se borio s obuzdavanjem videozapisa s medicinskim dezinformacijama, posebno od početka pandemije. U posljednje dvije godine proširio je svoju zabranu dezinformacija o cjepivima te je također uklonio videozapise o nesigurnim metodama pobačaja.