SVE U TRI DIMENZIJE

Poplava 3D gadgeta na sajmu IFA

03.09.2010 u 13:31

Bionic
Reading

Sajam IFA u Berlinu donosi nam novi kontingent gadgeta od kojih opet izdvajamo one najzanimljivije, a naglasak većine njih je na 3D tehnologiji. Ovaj put se radi o proizvođačima Samsungu, Toshibi i Canonu

Sharp je predstavio seriju televizora Quattron 3D čija je posebnost dodavanje četvrte boje u piksel. Osim zelene, crvene i plave, Sharp je dodao žutu boju, što bi tim televizorima trebalo poboljšati definiranje boja, kontrast i kvalitetu 3D prikaza. Najbolji model u seriji je LE925, čije dimenzije dosežu 60 inča dijagonale te je opremljen trostrukim digitalnim prijamnikom i osam gigabajta memorije za pauziranje televizijskog signala te reprodukciju sa zakašnjenjem. Quattron bi se trebao pojaviti u prodaji još ovog mjeseca, i to u Europi. Cijena još nije poznata.

Samsung je pripremio 3D televizor pristupačne cijene. Želeći ubrzati 3D revoluciju, Samsung PN50C490 će se prodavati po preporučenoj cijeni manjoj od 1000 američkih dolara, a za to nudi 720p rezoluciju slike, tri HDMI izlaza, USB konektor i ekran dijagonale 50 inča.

Toshiba je svoju ponudu LCD televizora dopunila brojnim LED osvijetljenim modelima. LED pozadinska rasvjeta omogućava manje zagrijavanje, manju potrošnju energije te bolji kontrast i bolju definiciju boja. Toshibini televizori REGZA WL LED su ujedno spremni za prikazivanje 3D videomaterijala, nude kontrast u omjeru 7.000.000:1, povezivanje s računalima Windows 7 Media Center i dijagonale su do 55 inča.

Toshibin prijenosnik Satellite A665-3DV je u potpunosti sukladan 3D trendovima. Njegov softverski paket ide tako daleko da može običan 2D videosadržaj pretvarati u 3D, prenijeti 3D videosadržaj preko HDMI-ja do televizora koji ga može prikazati te reproducirati 3D Blu-ray filmove. Uz prijenosnik će se isporučivati naočale nužne za 3D prikaz.

Canon je demonstrirao prototip svoje kamere 4K Multipurpose. Namjera proizvođača je pokazati kako se može spojiti svijet SLR fotoaparata sa svijetom videokamera pa Multipurpose koristi optiku kakvu možemo pronaći kod SLR fotoaparata, ali je u osnovi videokamera koja bilježi video horizontalne razlučivosti 4.000 piksela – to je daleko više od pune HD razlučivosti koja ima horizontalnu razlučivost 1920 piksela. Canon nije napravio uređaj za filmsku industriju, već eksperimentira kako proizvesti kameru vrhunske kvalitete za što manje novca korištenjem postojećih tehnologija i proizvoda.