CYBER KRIMINAL

Mračna strana Fortnitea: Pripazite na ove pokušaje prevara

30.10.2018 u 13:22

Bionic
Reading

Fortnite, jedna od najpopularnijih videoigara na svijetu ima i mračnu stranu - dobro organizirane prevarante koji se žele domoći korisničkog novca i osobnih podataka

Fortnite je najpopularnija igra na svijetu, što znači da ako ste prevarant i želite zaraditi na naivcima koji žele besplatne stvari - znate gdje trebate tražiti. Igra je to u kojoj se kostimi kupuju pravim novcem i u kojoj upravo ti kostimi predstavljaju neku vrstu statusnog simbola. Taština je dosta velika stvar, no problem je što velik broj igrača ima roditelje ili novčanik koji im ne daju da investiraju u kozmetički dodatak koji lika pretvara u maskotu za pizzeriju ili ratnika iz sjene.

Zarada na naivncima

Tim rečeno, ako prevarant igraču ponudi mogućnost 'besplatnog' sakupljanja V-Bucksa, tarife unutar same igre, budite sigurni da će netko zagristi. Bez da okolišamo - ako vam netko nudi kupovinu ili zaradu na V-Bucksima izvan samog Fortnitea, budite sigurni da tu nešto nije u redu.

Naravno, uvjereni smo da je za ovo velik broj čitatelja znao puno prije objave samog članka, no zanimljivo je što prevaranti ne odustaju i što se, htjeli mi to ili ne, čitava stvar isplati. Prema posljednjem izvješću sigurnosne kompanije ZeroFox, trenutno postoji 4770 domena posvećenih prijevarama u Fortniteu, kao i 1390 YouTube videa s milijunima pregleda - koji upravo sada reklamiraju zloćudne poveznice.

I da, prije nego što pitate - situacija nije ništa bolja ni na društvenim mrežama.

Najveća meta su oni koji ne plaćaju

Fortnite je, premda igriv bez ijedne potrošene kune, puno zabavniji kada se u njega investira. Ovoga su svjesni i prevaranti koji hrpi igrača željnih besplatnih V-Bucksa nude 'generatore novca' i lažne kupone u zamjenu za osobne informacije, broj kreditne kartice ili klikove na reklame.

Najgora stvar od svega je što velik broj prevarantskih stranica zbilja izgleda potpuno legitimno. Ništa na njima ne asocira na prijevaru (osim naivno napisanih pozitivnih komentara), a čim dublje idete, tim stvari postaju uvjerljivije - što je zapravo konačni cilj prevaranata. Prevarantske stranice obično naivne igrače potiču na klikanje na reklame kako bi zaradili novac u igri, no taj novac nikad neće stići.

Koordinirana mreža

Prema Benu Herzbergu, voditelju odjela za analizu prijetnji u kompaniji za web sigurnost Imperva, koordinirane prevarantske kampanje se pojavljuju u valovima. Platforme na kojima se one pojavljuju relativno brzo reagiraju na upozorenje, no žalosna činjenica je da to neće zaustaviti kriminalce. Domene za lažne generatore V-Bucksa jako je teško ugasiti, dok je sam biznis previše unosan da bi od njega itko odustao.

Prema Impervi, prevaranti u Fortnieu do srpnja su kolektivno zaradili preko milijun dolara. 'U principu, cyberkriminalci uvijek pokušavaju doći do vašeg novca' rekao je Herzberg i nadodao 'Ako im to polazi za rukom, zašto stati?'.

VODIČ ZA RODITELJE

Klinci su vam opsjednuti Fortniteom? Pobrojali smo sve što trebate znati o najpopularnijoj videoigri na svijetu

Pogledaj galeriju

Kako se zaštititi?

Kao i kod većine online prijevara, najbolja obrana je zdrav razum. Kao što smo naglasili ranije u tekstu - V-Buckse se jedino može kupovati u službenom dućanu unutar same igre. Također valja naglasiti da Epic do danas nije prodao niti jedan V-Buck izvan same igre, što znači da doslovno sve osim službenog dućana znači - muljaža.

'Kad god svoje ime upišete u formular, kada saznaju koliko ste stari i tako dalje - nemate pojma kamo te informacije odlaze. Naravno, uvijek se može desiti da se radi o deset protraćenih minuta, no vaši podaci mogli bi završiti na puno gorem mjestu nego što ste ikad mislili' zaključio je Herzberg.