NAJOTPORNIJI ZEMLJANIN

Pogledajte 'zvijer' koja podnosi i vakuum i zračenje

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 04.04.2012 11:45
  • Objavljeno 04.04.2012 u 11:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tardigrade, koje su znanstvenici donedavno smatrali najotpornijim zemaljskim organizmima, ovih su dana izgubili svoju prestižnu titulu. Poznato je da ove životinjice mogu preživjeti i vakuum i ultraljubičasto svemirsko zračenje, no samo ako prije toga prođu proces dehidracije

Novi rekorderi su krpelji. Njima dehidracija nije potrebna. Naime, jedna nova studija pokazala je da paraziti iz klase paučnjaka Haemaphysalis flava dobro podnose svemirske uvjete čak i u normalnom aktivnom stanju. U video zapisu snimljenom elektronskim mikroskopom (pogledajte dolje) možete ih vidjeti kako se miču u vakuumu pod udarom snažnih zraka elektrona.

Naohisa Tomosugi s Kanazawa Medical Universityja u Japanu i njegovi kolege slučajno su otkrili neobičnu otpornost krpelja kada su životinjice uspuzale na njihove laboratorijske instrumente. Krpelji su bili izloženi snažnom vakuumu s tlakom od 1,5×10−3 Pa te zrakama elektrona ubrzanim naponom od 2 do 5 kV. Nakon pola sata promatranja nastavili su se aktivno kretati u normalnoj atmosferi. Prema izvješću predstavljenom u časopisu PLoS ONE u drugom testiranju 20 krpelja preživjelo je svemirske uvjete čak dva puna dana. Konačno su uginuli zbog zračenja, a ne zbog vakuuma. Oni koji su bili izloženi vakuumu, ali ne i elektronskim zrakama preživjeli su puna dva tjedna.

Japanski tim pretpostavlja da krpelji prestaju disati kada se nađu u vakuumu. To potvrđuju snimke na kojima se vidi da su nakon dvije minute bez zraka prestali micati noge, što inače stalno čine u normalnim uvjetima. Rezultati eksperimenta pokazali su da zračenje elektrona oštećuje njihovo tkivo, ali ih ne ubija odmah. Autori studije vjeruju da bi ove životinjice mogle poslužiti kao modeli za istraživanje sustava biologije ekstremnih uvjeta. Tko zna, možda čak postoji mogućnost da neke slične organizme jednoga dana pronađemo na Marsu ili Titanu.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!