NOVI VIDEO

Pogledajte tamnu stranu Mjeseca iz perspektive astronauta (zlo)sretne misije Apollo 13

26.02.2020 u 10:18

Bionic
Reading

Dvominutni rekonstrukcijski videozapis u razlučivosti 4K nastao je temeljem podataka prikupljenih letjelicom Lunar Reconnaissance Orbiter

Apollo 13 trebala je biti treća mislija američke svemirske agencije NASA-e koja bi astronaute dovela na površinu Mjeseca. Ali, slijetanje je moralo biti otkazano dva dana nakon lansiranja zbog eksplozije u svemirskoj letjelici.

Novi dvominutni videozapis u razlučivosti 4K, nastao temeljem podataka prikupljenih letjelicom Lunar Reconnaissance Orbiter, prikazuje pogled na Mjesec iz perspektive posade Apolla 13 tijekom osam minuta mrklog mraka između zalaska Zemlje i izlaska Sunca.

Apollo 13 Views of the Moon in 4K Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA Goddard

Misija iz travnja 1970. godine morala je biti obustavljena nakon što je došlo do eksplozije. Zapovjednik Apolla 13 Jim Lovell zemaljsku je kontrolu o nesreći obavijestio danas čuvenom rečenicom 'Houston, we've had a problem'.

Astronauti i kontrolori na Zemlji našli su se suočeni s logističkim problemima pri stabiliziranju letjelice i opskrbom zrakom u njoj, kao i s osiguravanjem dovoljne količine energije za oštećene gorive ćelije kako bi se Apollo 13 mogao uspješno ponovno vratiti na Zemlju.

Osim Lovella, u posadi su bili astronauti Fred Haise i Jack Swigert. Morali su napustiti glavni zapovjedni modul i upotrijebiti lunarni modul kao čamac za spašavanje. U NASA-i su brže-bolje ponovno proračunali procedure za hitne slučajeve, koje su potom radiom poslali posadi.

Pošto navigacijska oprema nije funkcionirala kako bi trebalo, Lovell je koristio Zemlju kao referentnu točku. Ukoliko bi letjelica bila usmjerena u pogrešnom smjeru tijekom aktiviranja motora posada bi se našla na putu u dubine svemira, bez nade da će se uspjeti vratiti kući.

u punom sjaju

Pokazao se prvi Supermjesec ove godine: Pogledajte prizore iz Pule i Sarajeva

Pogledaj galeriju

U novom video zapisu možete vidjeti Mjesečeve panorame uz glazbenu pratnju. To traje nešto više od minutu, a potom se pojavi Zemlja. To je, kažu u NASA-i, bio trenutak kad su astronauti ponovno uspostavili kontakt sa zemaljskom kontrolom.

Video završava prikazom putanje astronauta oko Mjeseca, ali ne daje uvid u teškoće s kojima se posada suočavala dok su im životi visili o koncu.

Prošla su četiri dana prije no što su se uspjeli vratiti kući. Dehidrirali su, imali su malo hrane i bili stalno izloženi vrlo niskim temperaturama. Ipak, 17. travnja uspješno su se spustili u Pacifik, piše Daily Mail.