minisatelit proba-V

Pogledajte kako izgleda godina dana na Zemlji snimljena iz svemira

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 27.04.2020 15:55
  • Objavljeno 27.04.2020 u 15:55
Satelit Proba-V

Satelit Proba-V

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA-P.Carril

Mali satelit Europske svemirske agencije ESA punih godinu dana snimao je vegetaciju na planetu. Evo kakve je promjene uhvatio na području od Sjevernog do Južnog pola

U svojoj redovitoj rubrici Fotografija tjedna, Europska svemirska agencija ESA prikazala je i snimku vegetacije Zemlje, snimljenu iz svemira.

Vremenski prikaz globalnih opažanja napravljen je uz pomoć mini satelita Proba-V koji je snimao Zemlju od rujna 2018. do rujna 2019. godine. Projekt je omogućila open source platforma za promatranje Zemlje zvana Terrascope.

ESA-in mini satelit Proba-V velik je samo kubični metar, ima vidno polje široko 2500 kilometara i nadgleda promjene na vegetaciji našeg planeta od 2013. godine.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA/VITO/Terrascope

Na ovoj pokretnoj fotografiji lijepo se vide rast i pad snježnog pokrivača u Aziji, istočnoj Europi i Sjevernoj Americi te svijetlozelene boje tijekom sjevernoameričke i europske sezone rasta biljaka.

Slovo V u nazivu malog satelita označava vegetaciju. Riječ je o reduciranoj verziji instrumenta koji se nalazi na satelitima Spot kojima se svakodnevno prati rast vegetacije. Ovi sateliti dio su ESA-inog programa pokazivanja mogućnosti tehnologije u orbiti; riječ je o misiji posvećenoj letećim inovativnim tehnologijama.